Mrkonjić o krivičnoj prijavi: Ništa ne znaju...

7

Bivši ministar Milutin Mrkonjić oglasio se povodom krivične prijave koju je Ministarstvo građevinarstva, saobraća i...

 • Bla,bla ...

  Odgovori
 • fićko 

  ...konstrukcija puta u mekoj glini do x? metra dubine?!...u svakoj državi pre nego što se dodeli neki ugovor od javnog značaja potrebno je detaljno ispitati uslove izvodljivosti na datoj lokaciji...istraživanje izvršiti sa potrebnim brojem bušotina i testova sakupljanjem uzoraka tla i njegovim ispitivanjem u laboratoriji...ako su ispod gornjeg sloja gline bili slojevi meke gline do dubine od x? metara a ispod ovih slojeva napr. slojevi peska ili šljake i gline ili neke starije formacije kao i x? dubina podzemnih voda...celi proces izrade svakog dela puta prate i geotehnički istrumenti iprecizna merenja a neophodan je i geotehnički sofwer za modeliranje baziranim na metodologiji konačnih elemenata...sve u svemu prilikom izvođenja radova verovatno je bilo mnogo upozorenja da će doći do kolapsa puta ali je to ignorisano i zanemarivano ali je kritična greška i odstupanja od metodologije projektovanja je sada jasna...napr. precenjena je čvrstoća smicanja gline što je dovelo do podcenjvanja defleksije i pogrešnog pristupa što je i dovelo do nebezbedne osnove...izvođač radova je morao da ponovo analizira čitav projekat...verovatno je kriva i brzina izvođenja radova kao i pogrešna metoda stresa i previsok pritisak vode u glinama...kao i greške u dizajnu gde su krajnji uslovi bili neuređeni a što je sva dovelo do kolapsa puta...lekcija koja se mora naučiti za ovaj i druge kolapse u putnoj mreži srbije je da nedostaci projekta nisu shvaćeni za vreme izvođenja radova kao i da radove od javnog značaja moraju projektovati stručnjaci sa odgovarajućim iskustvom...dokumentacije se moraju bolje proveravati i pregledati i preduzimanje opreza za sve neke nove ili nepoznate tehnologije...

  Odgovori
 • pukovnik 

  E bas sam sada naucio sve o izgradnji autoputeva. Ma idi begaj bre! Briga mene za tvoje x-ove, busotine, meke gline, konacne elemente, geotehnicke instrumente, kolapsa, smicanja gline, itd, itd...... Problem je u stvari jednostavan i bez imalo nauke i struke. Mihajloviceva mrzi SPS i konstantno se sveti. Eto to je tehnologija celog slucaja.

 • Vatro Marx 

  Nazalost takvih jos ima u vladi Srbije.

  Odgovori
 • Raša 

  Deonicu dugu 12km,treba da svi ministri predju peške i da tako nauče pojedine Zakone,a neki možda da dobiju i diplomu.Zadnje je vreme,sve polupismeno ili se prave da bi stranke otkačili.Polako pešaka ,malo da vidite realan svet,a ne ponašate se kao da živite kao u Holivudu.Spustite se malo,svi ste isti.

  Odgovori
 • Lala 

  Doktori zive kao podstanari i imaju 800e platu posle 12 godina ukupnog skolovanja a ova krdza kupuje pevaljkama stanove. Zato je Sloba pukao, ne zbog zapada, zato ce i ovi puci. A Mihajlovicka se odrekla plate, a od cega ona onda zivi ako je solo roditelj?

  Odgovori
 • Polidor 

  Kakva je ovo smejurija. Svi moguci koji su u poslednjih 30 godina bili deo vlasti (a tu mislim i na lokalne strukture) su se znacajno obogatili. Niko nikada nece da odgovara.

  Odgovori
Dodaj komentar Svi komentari 7

Povezano

Sve vesti