Da vam ne presedne odmor - poštujte pravila!

16 0

RATEL savetuje sve putnike na odmor u inostranstvo da vode računa o tome kako koriste svoje telefone, jer su oni...

 • Drndoid Nikad Više 

  Na iPhone i Windows Phone, default podešavanje je da je prenos podataka u roamingu isključen. Nijedna aplikacija ovo nije u stanju da isključi ili zaobiđe, a i da bi ručno isključio korisnik mora da se potrudi. Ako i pored toga korisnik napravi račun za data roaming, onda i treba da ga plati.

  Odgovori
 • Dragan 

  Molim vas da proverite zbog čega slova ž, š, đ, č,ć zauzimaju više od jednog karaktera? O ćirilici da i me govorim. Mi nismo jedina zemlja na svetu koja ima specifične slovne oznake. Na koji način se one računaju i tarifiraju u grčkoj, bugarskoj, rusiji, nemačkoj, austriji, kini, izraelu, arapskim zemljama... Pravdanje tehničkim terminima pada u vodu. Biće da je u pitanju čista pohlepa mobilnih operatera koju država kroz svoje nadležne institucije MORA da sancioniše.

  Odgovori
 • Dok Holidej 

  Ne razmeći se svojim neznanjem. A mogao bi malo i mozak da uključiš. Preko 99% SMS poruka se pošalje u domaćem saobraćaju gde operateri već odavno daju neograničeno slanje besplatno ili su kvote u hiljadama poruka. Stvar je čisto tehničke prirode iz vremena pre nastanka mobilne telefonije. U bilo kojoj zemlji u kojoj se koriste slova koja ne spadaju u standardni ASCII set znakova (čitaj Engleski alfabet) SMS poruke uzimaju dva bajta po znaku. Čak ni extended ASCII nije podržan, pa tako i u Nemačkoj ako koriste ä, ö, ü onda SMS prelazi iz ASCII u UTF-8 koji podrazumeva 2 bajta po znaku. Srpska ćirilica i latinica su takođe u UTF-8, dok se UTF-16 (4 bajta po znaku) koristi za jezike poput Japanskog.

 • Siniša 

  Problem je čisto tehničke prirode. Kada se koriste slova iz standardnog seta karaktera, u tom slučaju svako slovo zauzima 1 bajt podataka. Ako se koriste slova koja se ne nalaze u osnovnom setu, tada se mora koristiti prošireni set karaktera i u tom slučaju svako slovo zauzima 2 bajta podataka. Ako prilikom kucanja SMS-a ne koristite slova iz proširenog seta, svako će slovo zauzimati 1 bajt. Ako u kucanju otkucate samo jedno jedino slovo iz proširenog seta, automatski će se kodiranje slova prebaciti na prošireni set u kojem svako slovo zauzima 2 bajta. Memorija za SMS je kapaciteta 160 bajta po poruci. Ako je poruka duža od 160 bajta ( do 320 bajta ), računa se kao 2 poruke itd...

 • Telefon u airplane mode i samo wifi

  Odgovori
 • Goran 

  Upališ ✈ režim i koristiš samo wi-fi.

  Odgovori
 • Splajser 

  Svaki telefon za sebe, ali ono što mi se sviđa kod Huawei aparata je što možeš definisati koja aplikacija može a koja ne da koristi prenos podataka putem mobilne mreže... Tako ograničite one koje su vam neophodne i manja je mogućnost za grešku. Drugo, današnji telefoni "dišu" kroz internet... Želeli vi ili ne, oni osvežavaju status, vremenske prognoze i svašta nešto... Tako da ukoliko ostavite opciju prenosa podataka u roaming-u, račun mora biti uvećan neplanirano. Treće... Probajte da ostavljate telefon u smeštaju ili ga jednostavno ugasite... Više vremena za uživanje vam ostaje...

  Odgovori
 • Japi 

  Na put nosim stari Erikson,koji ne pravi racune.

  Odgovori
 • Pademinaum 

  Koliko je to, veliki racun? Sve ima svoju cenu, to je odmor!

  Odgovori
 • exexexe 

  Isključiš potpuno prenos podataka i kačiš se samo na vaj faj..

  Odgovori
 • Zvezda Idea Zagreb 

  Tako je.

 • Maja 

  Roming je cista pljacka.

  Odgovori
 • Zvezda Idea Zagreb 

  Ee meni telefon NE azurira aplikacije sam, jer to radim ja, imate u podesavanjima to da podesite. Kao drugo, nece vam stici veliki racun sve i da je upaljen prenos podataka ako ne koristite aplikacije i ne pozivate/saljete poruke. Ja bio 15 dana u Egiptu i 3 dana u Madjarskoj, bio mi upaljen prenos podataka i kad mi stigao racun platio sam redovnu cenu kao i kad ne idem u inostranstvo, oko 3 hiljade.

  Odgovori
 • Leto 

  To je ono čemu se raduju operateri, ko kaže da nema leba bez motike taj greši, ne treba ništa da rade kao i čitave godine, sačekaju turiste da se lepo provedu na letovanju, zatim ispostave račune i berićetno, ko ne bude želeo da plati može privremeno ostati bez broja i imati uvećane troškove za sudske takse

  Odgovori
 • Pop 

  Ko ovo ne zna,ne treba ni da ima telefon...

  Odgovori
 • Zvezda Idea Zagreb 

  Druze mozes da upalis prenos podataka ali NE SMES da saljes poruke, pozivas i ulazis u aplikacije preko svog interneta. E tooo treba znati.

Dodaj komentar Svi komentari 16

Povezano

Sve vesti