Srbija se seća kralja Petra Prvog

photo 12

Replika oficirske uniforme kralja Petra Prvog Karađorđevića, svečano je izložena u kući na Senjaku koja nosi njegovo...

 • Mikan 

  Jedini od Karadjordjevica na kojeg treba da budemo ponosni, svi posle njega nisu vredni pomena. Srbin pravi i sad slavi osta sinu to od oca Srpskog Kralja Cika Peru Oslobodioca...

  Odgovori
 • Damijan 

  Ko je bio kralj Petar Karadjordjević?Nas nisu u školi učili o njemu.

  Odgovori
 • ping pong 

  Sumnjam da nisu. Vise mislim da ti nisi pratio. Ali,ako je istina to sto kazes onda je to skandal i sramota za nase vec odavno sramotno i skandalozno skolstvo. Kralj Petar I Kradjordjevic dosao je na presto posle Majskog prevrata 1903. godine (nadam se da ste o tome ucili),unuk je Kradjordjev i nazvan je Oslobodilac jer je poveo Prvi balkanski rat za oslobodjenje Makedonije i Stare Srbije (Raska/Sandzak,Kosovo) od Turske.Narod ga je zvao i "Cika Pera". Skolovao se u Svajcarskoj i pridruzio se francuskoj Legiji stranaca sa kojom je ratovao u Francusko-pruskom ratu. Takodje je ratovao i u bosansko-hercegovackom ustanku kao Petar Mrkonjic (Mrkonjic grad nosi ime po njemu),sa vojskom i narodom povlacio se preko Albanije u zimu 1915/16. bio je najdemokratskiji vladar u modernoj srpskoj istoriji i u Ustavu, koji je donet po njegovom stupanju na presto, u clanu ustava koji govori o slobodi stampe pisala je samo jedna recenica "U Srbiji sva stampa je slobodna". Verovatno i jedni srpski vladar bez ikakvih afera i skandala. Takodje postoji i interesantna prica da je kralj Petar pri izgradnji crkve na Oplencu bio tuzen od strane jednog seljaka,jer se valjda pri gradnji zaslo u posed tog seljaka. Na sudu kralj Petar je igubio. Takodje,tadasnji ministar finansija Lazar Paču (najcuveniji srpski ministar finansija) odbio je da mu da zajam iz drzavne kase i uputio ga na banke. :) I zamisli,nista se nije desilo,Lazar Pacu je i dalje godinama ostao ministar finansija. :) Bio je ozenjen crnogorskom kneginjom Ljubicom (cerkom kneza/kralja Nikole) i sa njom imao petoro dece:Jelenu,Djordja,Aleksandra i Andriju i Milenu koji su umrlo kao deca. To je ukratko bio srkpski kralj Petar I Karadjordjevic.

 • Naum Krnar 

  Braco Srbi Karadjordjevici su Heteristi i protivnici Srpskog naroda.Zato su i pravili Jugoslaviju!

  Odgovori
 • Zemlja slavnih vitezova 

  Slava kralju Petru 1. Oslobodiocu!

  Odgovori
 • Kuka 

  Sve na sta smo ponosni iz nase istorije je iz doba monarhije.

  Odgovori
 • Civijas 

  Onda pretpostavljam da si i na jugoslaviju ponosan?

 • Vart 

  Kralj Petar je bio dobar vladar to je istina. Ali kako je došao na presto? Krvavim majskim prevratom. Mislim da je njegova ukoga vrlo negativna jer je prema ocenam nekih učesnika u toj akciji on se nakon razgovora sa poslanicima zaverenika zalagao da Draga i Aleksandar budu ubijeni. A to je verovatno tako s obzirom da su skoro svi u zavereničkom vrhu bili bivši Obrenovićevci i veliki prijatelji njegovog oca milana,nisu imali nikakvu mržnju prema njemu samo su bili nezadovoljni njegovim brakom kao na primer Djorđe Genčić

  Odgovori
 • Никола 

  Аустроугарска, коју су Обреновићи изабрали као покровитеља Србије, је била у умирућој фази економски и територијално, Француска, САД и В. Британија које су лобирале за Карађорђевиће имале су преко њих пословне и геополитичке интересе на Балкану, краљ Александар Обреновић је био стерилан након прележане гонореје и без изгледа да створи наследника, а алтернативних директних кандидата за обреновићки престо више није било. Наравно, никако није требало онако измрцварити човека у 27-ој години, нити његову жену.

 • Veteran 

  Poslednji nas drzavnik! Posle njega cemer i jad!

  Odgovori
 • Армада 

  Одлично урађено. Испоштована максимално истоветност материјала и кроја. Ово би био требао да буде само почетак израда реплика. Већ видим сталну поставку у Војном музеју Степине, Мишићеве али и униформи редова, подофицира и официра Српске војске али и реплика униформи из претходних епоха ксо и после Великог рата до данас. Само ако буде било слуха и нешто новца. Младе стручњаке очито имамо. Честитам од срца.

  Odgovori
 • BNK 

  Poslednji pravi Srpski kralj, svi nakon njega nisu bili Srbi nego Jugoslovenski okupatori.

  Odgovori
Dodaj komentar Svi komentari 12