Rak dojke: Od "napipala sam nešto" do dijagnoze

12

Znamo da treba ići redovno na preglede, ali... "Nemam vremena za to. Dok zakažem, odem... ne mogu da odsustvujem...

 • AirFrance 

  Moja mama je godinu dana imala bolove u kostima.Platili smo magnetnu jer diklifen,deksazon vise nisu ponagalu oa smo na svoju ruku.Kako sam vratio kola iz Niša ostaće vecita misterija za mene,šok!Mama ima metastaze,ide Uskrs,doktor nece da operiše vec trazi zakazivanhe.Dajemo mito,uzima i odmah ostaje na odeljenju.Ofrali su nas u državnom,nefunkcionalni i gori od Satane jer traze poklon od obolelih da bi kao bolhe gledali pacijenta.Hemoterapije,radioterapije,imam osecaj da me neko udario pa mi glava kao balon.Užas,živi užas.

  Odgovori
 • Bezdanka 

  Nazalost imala sam agoniju prosle godine u julu . Bila sam na mamografu ,i u roku 10 dana su me zvali da nije u redu .Ceo svet mi se srusio ,kao mom muzu ,deci i mojoj majci .Operisana sam imala zracenje a nazalost posle svega ovog ostala sam i bez posla.Nikom ne trebas sa ovom bolescu ,em si ojadjen ,povredjen i odbacen .Nazalost je takvo drustvo kod nas .Podnela sam i zahtev za invalidsku penziju ,i tu su me odbili jer je lecenje u toku .Imam 25g.staza i 53g.starosti .Kome mi takvi pripadamo i od cega da zivimo i da se lecimo ?

  Odgovori
 • Sonka 

  Drage moje, pričate o svim klinikama A ne spominjete Institut za onkologiju koji su naj strucniji u tom poslu. Dr.Neven Jokić dr Djodic, Ivan Markovic,Kozomara.Niko im nije ravan u Srbiju.

  Odgovori
 • gospodin Popara 

  A kako prepoznati rak prostate?Ne moze nista da se opipa.

  Odgovori
 • djdj 

  Prof.dr Miroslav Granic je dar od Boga. I da je dobro i da je lose.

  Odgovori
 • Snezana 

  Nema nikakvih izgovora,u pravu je autorka,odes lepo privatno na UZ,oni ti preporuce dobrog lekara,platis prvi pregled(pa valjda je zdravlje bitnije od novca)i onda si veliku stvar uradila,jer imas proverenog strucnjaka,posle ides ,ako treba redovno u drzavnu ustanovu gde on radi,na kontrole... A i aparati u domovima zdravlja su mnogo losiji od ovih ,tako da je sve to samo gubljenje vremena.Mene je spasila privatna ordinacija.I ako nemate novca,snadjite se....verujte mi,postedecete sebe velikih muka.Zelim svima dobro zdravlje i da nikad nista ne "napipaju"!

  Odgovori
 • Hit 

  Ne dovodi se u pitanje da li je nekom preci novac od zdravlja, nego da li ima. I kad pozajmi mora da vrati. Nazalost nismo u dobrom polozaju.

 • Brana Mitrović 

  ne budi naivna draga! Vodio sam sestru proletos na pregled u privatni DZ E*******k i to na preporuku! Dala je 2puta po 50e za pregled i na kraju joj je dr-ka "veliki stručnjak" savetovala operaciju dojke, koja u njihovom DZ košta tričavih 1800 evra!!! Sestra plače, kuka, kune zlu sudbinu... Ja joj kažem:polako, ićićemo na još 2-3 mesta da vidimo da li je to - to!!!Odemo kasnije u Urgentni-NEMA NIČEGA, nakon 7 dana u KC Bežnijska kosa - takođe nalaz NEGATIVAN, i na kraju na VMA kod dr Popovića gde je nalaz isto bio NEGATIVAN!!! Da dodam da je sestra pila femiisan kapi i neki čaj Josif Pančić za miome!Ide na redovne kontrole na svaka 2-3 meseca, oseća se odlično i NIKAKVIH PROBLEMA NEMA, da kucnem u drvo!!! Ovo je poruka i za druge žene i devojke da ne veruju puno bandi lihvarskoj iz E********a i njima sličnim već da idu na još neko mesto i provere preglede i nalaze!!!

 • za Hit 

  Ne kazem to,ali onaj ko nesto napipa na dojci,nije u poziciji da ceka da mu se smiluju salteruse i nazovi doktori u domovima zdravlja.Na zalost,svi oni rade na tome da odemo kod privatnika.Ali i tamo treba razlikovati dobre od losih lekara i dijagnosticara.

 • Hit 

  Komentar ti nije na mestu. Ako je tako, onda celo zdravstvo treba da se privatizuje, pa ko ima da plati, taj će da se leči. A i privatni lekari su svi „dobri”. Kakva malograđanština.

 • I jos da dodam, 

  sto se tice instituta za onkologiju,najbolji su.Posebno sve najlepse mogu da kazem za doktora Stojiljkovica. Budite hrabri i verujte svojim lekarima.I ne cekajte!Pozdrav!

 • Dragana 

  Nije istina da su izgovori. Pre svega na sistematski ili bilo koji pregled ginekološke prirode čeka se dugo (mislim i na pregled dojki). Najmanje četiri meseca sam pokušavala da zakažem pregled. Prvo je potrebno da se informišite kada se zakazuje (potrebno je par puta pozvati, dok ne budu saznali kada je datum za zakazivanje). Kada konačno saznate i pozovete, kao iz topa vam kažu datum i vreme, ne uzimajući u obzir da li u to vreme imate ciklus i da li radite. Kada im, ako uspete, objasnite, kažu: „Pokušajte sledećeg meseca”. Na kraju sam otišla privatno. Treba imati ludu sreću da poslodavac ima razumevanja i dozvoli vam da taj dan odsustvujete. Oni koji rade na crno ili na ugovor o privremeno povremenim poslovima mogu samo da plate i odu privatno, ako naravno za to imaju novca. Trebalo bi uvesti zakonsku obavezu da je poslodavac dužan da Vas pusti da odsustvujete sa posla, kako bi mogli da brinete o svom zdravlju a i o državi (prevencija manje košta državu). Ne kažem, ranije je to sve bilo izvodljivije, bilo je izgovora i neznanja. Bitna je edukacija stanovništva, čini mi se da smo na tom polju bar malo napredovali. Ali sada je došlo vreme kada smo postali robovi, te nam životi zavisi od nečije volje. Možda je ovaj primer sa zakazivanjem samo slučaj u mom DZ, ali sigurna sam da većina žena ima bar jedan od ta dva problema: Slobodan dan, zakazivanje i usklađivanje termina sa sredinom ciklusa.

  Odgovori
Dodaj komentar Svi komentari 12

Povezano

Sve vesti