Dragomir Felba - naš Stiv Mekvin

19

Kolumnista MONDA Mladen Nikolić podsetio nas je na još jednog velikog glumca, nenametljivog, ali upečatljivog -...

 • Đorđe 

  Još uvek najbolji tekstovi o domaćim glumcima. U ravni su najboljih prikaza koji su ovde ikada napisani. Međutim, po neki tekstovi, uprkos, za današnje standarde kojih nema, zavidnoj studioznosti, boluju od određenih problema. Konkretno i ovaj. Insistiranje na poređenju sa Mekvinom je iz nekoliko razloga, ako ne pogrešno, onda svakako nepotrebno. Da, može se reći, ali isključivo u širem kontekstu, da Felba i Mekvin, ili bilo koji takozvani tipski, po mogućstvu glumac kaubojske provinijencije iz istorije američkog filma, glume na sličan način, naravno nikako uvek, ali se u ključnim stvarima bitno razlikuju. Stiv Mekvin će večno ostati upamćen kao jedan od najvećih šmekera i frajera, što Felba nikako nije bio, iako je imao znatno širi dijapazon. Mekvina pamtimo i po, skoro pa konstantnoj, varijaciji karaktera koji se ne uklapaju u postojeći sistem, likovima koji nose, u manjoj ili većoj meri, odmetnički kredo, izrazitim individualcima koji se pre ili kasnije upuštaju u nekakav vid nasilja, akcionog delovanja, svakako. Njegova briljantna manifestacija lika koji nije nasilan, ali, između ostalog, jeste akcion, jer se bavi rodeom, zabeležena je u '' Šampionu rodea'' Sema Pekinpoa. Mekvin je kralj kuliranja, Felba jedan od jugoslovenskih kraljeva koji potiskuju emocije, samo što je on, za razliku od Mekvina, u pojedinim ulogama umeo i te kako da osećanja pokazuje. Sasvim u ravni široke lepeze njujorških metodista. Poenta je da je Dragomir Felba među najuverljivijim jugoslovenskim filmskim glumcima. Da li fizički liče? Zapravo i ne baš. Mekvin je stalni nestašni dečko, čak i u poslednjim rolama, koji je uvek u stanju neku da privede, Felba je večiti stric kojem često nije ni do čega i koji bi radije da odćuti, ali ta njegova tišina dotiče horizonte čiste metafizike. Navedeno poređenje sa Pajom je daleko primerenije. Naslov teksta je kardinalan i Felbu stavlja u podređen položaj. Izostavljanje filma '' Suncokreti''? Verovatno previd. Sve ostalo u tekstu je vrlo dobro. Samo napred.

  Odgovori
 • Brutal 

  Ja bio ubeđen da je on glumio vodeničara Vuleta u horor filmu "Leptirica" 1973..

  Odgovori
 • MILAN 

  A film Suncokreti?

  Odgovori
 • Miki 

  Tako je. Suncokreti je film koji nije smeo biti izostavljen! Jedna od retkih glavnih uloga D. Felbe, sjajna filmska priča o Beogradu osamdesetih i međuljudskih odnosima kojih se sada samo s nostalgijom sećamo. Nikoliću, budite ljubazni, dopunite tekst!

 • Strava 

  A uloga u valter brani sarajevo :-)

  Odgovori
 • sale 

  nije glumio u valteru....

 • rkoMa 

  ''I tu je veliku ulogu igralo to njegovo fascinantno lice, "načeto" zubom vremena oličenom u dubokim borama, a u isti mah puno neke ljudske topline, blagosti.'' -Baš ovo sam pomislio pre nego što sam pročitao ovaj sjajan tekst o našem velikom glumcu.Njegov način glume odaje neku toplinu i smirenost,dok gledaš njegove uloge imaš utisak kao da nije glumac već običan čovek iz naroda.

  Odgovori
 • Macho 

  ''Za ovo bi vas narednik Mojsilovic streljao na licu mesta...!!!'

  Odgovori
 • Aleksandar 

  Čarls Bronson!

  Odgovori
 • Trle 

  Naš džon vejn.

  Odgovori
 • Mika Rascepojla 

  U "Otpisanima" je igrao strica koji živi na obali reke.Pozdrav...

  Odgovori
 • Bakero 

  Pa čika Rade,nemoj ti meni čika Rade,to što sam ja prijatelj sa tvojim ocem.....

  Odgovori
 • JaNeca 

  Mislim da si zaboravio jednu od bitnijih uloga po kojog ga se vecina seca a to je uloga strike u Otpisanima!! :D

  Odgovori
 • aca 

  odlican glumac... moj zemljak....

  Odgovori
 • lol 

  Jos jedna odlicna kolumna, izostavljen je kultni film "Suncokreti" u kom Dragomir Felba igra glavnu ulogu, inace to je prvi ako ne i jedini film koji se bavi problemima starijih ljudi i koji promovise drustveni aktivizam i solidarnost.

  Odgovori
 • Suncokreti 

  sjajna serija i maestralna uloga

 • Savke 

  Zaboravili ste da pomenete ulogu u Kamijondzijama. I dodao bih da malo vise pisete o nekim stvarima iz zivota glumaca koje ne znamo. Nemojte pogresno da me shvatite, ali ovde ste poredjali hronoloski uloge i to je to. Mozda ste mogli dodati ko je sve bio u njegovoj klasi, onda naci nekoga ko je iz sveta glume bio sa njim saznati kakav je bio privatno, da li je imao neki hobi, doznati za neku anegdotu iz nekog filma i slicno. Prosto da ovo ne lici na popis filmova u kojima je glumac igrao.

  Odgovori
 • lepo 

  Odlican glumac! Cini mi sw da sam negde procitao da je i on uz miju aleksica preziveo streljanje u kragujevcu 41. Inace, poredjenje aa stivvom mekkvinom je promaseno po vise osnova!

  Odgovori
 • Zvezdan7 

  bogdan diklic los covek pouzdano tvrdim jer znam.hvala.

Dodaj komentar Svi komentari 19

Povezano

Sve vesti