Ovako je govorio Nobelovac Ivo Andrić

10

Na godišnjicu smrti jedinog srpskog Nobelovca Ive Andrića, podsećamo vas na pojedine njegove citate.

 • Bgd 

  Gospodin!

  Odgovori
 • m.v.p 

  "Prevariti se u jednoj velikoj nadi nije sramota.Sama činjenica da je takva nada mogla da postoji vredi toliko da nije suviše skupo plaćena jednim razočaranjem,pa ma kako ono teško bilo." "Nezadovoljstvo samim sobom,u prvom redu,a zatim i svim ostalim na svetu,bilo je i ostalo osnov mog duhovnog bića,bez obzira na prolazna raspoloženja i trenutna mišljenja koja sam mogao da imam i mogao da izrazim." "Svaka žena ima svoju unapred odredjenu dozu suza koju mora u toku svog zivota da isplače."

  Odgovori
 • Ivan rk 

  Hvala mu na dobrim i pravednim delima...

  Odgovori
 • m.v.p 

  Moj omiljen citat:"Doći ce vremena kada ce pametni šutiti,budale govoriti,a fukare obogatiti". Ili:"Zloba i dobrota jednog naroda u produkt prilika u kojima on živi i razvija se". Ivo Andric

  Odgovori
 • Vart 

  Ovo prvo je od Meše Selimovića ne od Andrića.

 • Vart 

  Ivo Andrić je dobar pisac i tu nema spora. Ali mislim da je dosta precenjen u javnost i intelektualnim krugovima što se tiče njegovog književnog stvaralaštva. Postoji dosta boljih naših njiževnika od njega poput Nušića, Sterija Popovića, Crnjaksog, Selimovića, Kiša, Pekića... i mnogih drugih. Ono što je on uspeo je da se dobro kako kažem "brendira" I da iskoristi svoje dobro poznavanje istorije, legendi i običaja na Balkana u doba osmanskog carstva. Čak i toj oblasti jedan Meša Selimović je na daleko većem nivou od njega i to je fantastično pokazao u delu "Derviš i smrt". Kod Andrića u umetničkom aspektu ima vrlo malo kretivnosti, kvalitetnih dijaloga, unutrašnjih monolga, opisa... On jeste dobio nobelovu nagradu ali to je više stvar politike pošto je verovatno došlo vreme da neko iz Jugoslavije dobije tu nagradu.

  Odgovori
 • m.v.p 

  @Ana-Covek se javno izjašnjavao kao Srbin.Lupas gluposti,isto.Tesla se isto izjašnjavao kao Srbin i nije je dobio iako je isto zasluživao.Veoma veliki pisac.Zalosno je koliko smo samo nazadovali kao društvo.Voleo bi kad bi pročitala koju njegovu knjigu,ili si u školi bezala sa tih casova?

 • Ana 

  Ne bih osporavala Andrićev kvalitet, ali moram da se složim jednim delom jer Nobelova nagrada jeste politička nagrada i Andrić, Hrvat iz Bosne koji piše ekavicom bio je idealan kandidat. Jugoslovenski pisac. Srpski pisac teško da bi je dobio, nažalost, opet zbog politike.

 • Vart 

  m.v.p Ne kažem da je loš, naprotiv, već precenjen. Po meni on je samo nešto bolji od Vuka Draškovića kojimje takođe koristi iistoriju kao inspiraciju i temu za svoje knjige.

 • m.v.p 

  @Vart-Obično ne komentarisem tudje komentare,ali ti si jedan od privilegovanih.Veću glupost od ovog komentara nisam već dobre 2 god.cuo.Ivo Andric los pisac?Strasno.Covek je JEDINI nas Nobelovac.Znas li ti koliko je teško biti najbolji u svetu a da nisi Nemac,Britanac,Amer,Italijan,Spanac,..Znaš li tek koliko je teško biti najbolji te godine na SVETU a dolazi sa ovih prostora?P.S citati su njegovi,...

Dodaj komentar Svi komentari 10
Sve vesti