• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OLAKŠICE za kupovinu električnih automobila od 1. januara!

Izvor mondo.rs

Korak ka čistijem vazduhu u Srbiji! Vlada Srbije predlaže nove mere u vezi sa vozilima na električni pogon.

 Uvoz električnih automobila u Srbiji oslobađanje od poreza na uvoz električnih automobila Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Šest meseci nakon što je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan najavio, Vlada Srbije usvojila je predlog da se od 1. januara 2020. godine uvede oslobadanje od poreza na upotrebu motornih vozila ciji je jedan od pogona elektricni (hibridna vozila).

Ova odluka doneta je na sednici Vlade Srbije u cetvrtak, a ovaj predlog je uvršten u izmene i dopune Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, koji ce sada biti pred upucen Skupštini Srbije na razmatranje.

Možda ce vas zanimati

U saopštenju sa sednice Vlade Srbije nisu navedeni nikakvi detalji ovog predloga, tako da možemo samo da nagadamo o cemu je rec, ali svakako je odluka koju treba pozdraviti, jer je njena suština - ocuvanje prirode, odnosno cistiji vazduh.

Vucic: Svi cemo voziti elektricne automobile (VIDEO)

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan više puta je izjavio da ce predložiti zakon kojim ce biti zabranjen uvoz polovnih automobila starijih od 10 godina i govorio da "postoji volja da pocne subvencionisanje kupovine hibridnih i elektricnih vozila".

Ministarka gradevinarstva i saobracaja Zorana Mihajlovic rekla je ranije ove godine da u Srbiji trenutno ima manje od 200 registrovanih elektricnih automobila i nešto više od 200 hibridnih, u odnosu na oko dva i po miliona ukupno registrovanih vozila.

"U Evropi vec ima MILION elektricnih vozila. To je neminovni proces koji ce doci i kod nas, pa hajde da budemo pametni i da nešto uradimo unapred", rekao je sredinom jula za MONDO ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan upitan dokle se stiglo u izradi predloga zakona o zabrani uvoza automobila starijih od 10 godina i davanja subvencija gradanima za kupovinu elektricnih automobila.

PROCITAJTE: SVE O ELEKTRICNIM VOZILIMA!

Prosecan vek automobila koji se voze po drumovima Srbije je 15 godina (izmedu 13 i 17 godina), pokazalo je istraživanje iz prošle godine. U skladu sa platežnom moci gradana automobili koji se voze i ne mogu da budu noviji, pa se vozaci snalaze, "krpe" i nekako odražavaju svoje cetvorockaše u voznom stanju.

"Mene visoko drži svest da su pojedine zemlje u regionu vec zabranile uvoz automobila sa najlošijim motorima (Crna Gora je zabranila uvoz automobila sa motorima euro 3 i 4, BiH sa motorima euro 3). Dakle, nema razloga da mi budemo na repu svega toga i mi vec radimo na tome. Koliko cemo brzo uspeti, ja se nadam da bismo vec sledece godine mogli da budemo u tome", rekao nam je Trivan.

Elektricna vozila su apsolutna buducnost i oko toga nema spora i gotovo sve evropske i mnogo svetskih vec radi i na proizvodnji ovakvih vozila. Naravno, da bi se elektricna vozila "primila" u Srbiji neophodno je napraviti infrastrukturu, pre svega instalirati elektro-punjace na pumpama, u tržnim centrima...

U Srbiji trenutno nema takve logistike, dakle nema dovoljno punjaca i lokacija za punjenje elektricnih vozila.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

"Sa kolegama iz drugih ministarstava treba da radimo na logistici - na punjacima. I o tome, takode, razgovaramo i sa predstavnicima JP 'Putevi Srbije' i sa ostalima koji su nadležni. Hajde da budemo pametni, hajde da uradimo unapred punjace. Imamo domacu pamet, imamo naucnike iz Niša koji su perfektni i koji bi uradili to jeftinije nego što bismo dobili sa zapada", rekao je ministar za MONDO i dodao:

"To je sada borba - za domacu pamet i da mislimo unapred. I treba nam podrška javnosti".

Jasno je da ce javiti i potreba za dodatnom proizvodnjom elektricne energije. Ali, zdravlje nam je najbitnije, zar ne?

MONDO na BG Car Show i Motopassion: epizoda 3
Izvor: YouTube/MONDO portal

PROCITAJTE I OVO

Komentari 22

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

...

Прво да градите станице за пуњење, врло их је мало у Србији, затим укините термоелектране, пооштрите контроле индустријских димњака, па онда можемо да причамо о осталом. Не само народ крив што вози.

Dr. Mr. Mali Nesa

Elektricnu energiju za punjenje ovih automobila cemo proizvesti u nasim, domacim termoelektranama na ugalj, od naseg uglja! Nista uvoz, samo ocuvanje zivotne sredine. Jos kada proradi Kostolac 2, eto nama cistog vazduha, svi da se nadisemo do mile volje!

Povratak Majstora

Zašto se Srbija ne izbori da se kod nas proizvodi neki ekološki auto koji bi većina mogla da kupi ? Zašto sve moramo uvoziti i skuplje plaćati, a gomila inženjera nam bez posla ? Nešto jeftino i moderno ekološki za većinu ljudi u ovoj zemlji !

special image