• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uz DOBRU PLATU od sada i AKCIJE FIRME

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Kao da smo u Americi: I u Srbiji će od 1. aprila direktori, menadžeri ili, što da ne, i obični radnici moći da od vlasnika firme dobiju kao stimulaciju i udele ili akcije kompanije.

  Akcije i udeli firme kad stimulacija zaposlenih uz platu Izvor: fizkes/iStockphoto

Izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, usvojenim krajem prošle godine uvodi se kao novi finansijski instrument - pravo na sticanje udela - koji će omogućiti tim društvima da stimulišu svoje zaposlene, ali i konsultante, kao i investitore.

Kako kažu u Ministarstvu privrede, ovaj način stimulacije do sada nije postojao u Srbiji, a zahvaljujući tome zaposleni će imati pravo da steknu udeo u društvu po povlašćenoj ceni.

Možda će vas zanimati

Taj model zastupljen je u razvijenim tržišnim ekonomijama SAD i država Evropske Unije, gde je praksa da se zaposleni u privrednom društvu stimulišu da što bolje obavljaju svoje poslove tako što im se daje mogućnost da postanu članovi tog društva.

UGOVOR SA ZAPOSLENIM

Pravilima poslovanja Centralnog registra biće propisan postupak i dokumentacija potrebna za sprovođenje upisa i ispisa finansijskog instrumenta. Skupština društva donosi odluku o emisiji i definiše uslove sticanja udela, a sa zaposlenim zaključuje ugovor kojim bliže uređuju međusobna prava i obaveze. Ukoliko zaposleni izvrši uplatu ugovorene cene o roku dospeća finansijskog instrumenta i ispuni sve ostale obaveze predviđene tom odlukom i ugovorom, upisuje se u APR-u kao član društva sa odgovarajućim procentom udela u društvu.

"Model se naročito pokazao kao delotvoran u industriji informacionih tehnologija, imajući u vidu da ta privredna društva raspolažu ograničenim sredstvima u početnoj fazi poslovanja, pa samim tim nisu u mogućnosti da kvalitetnom kadru daju velike plate", navode u ministarstvu.

"S druge strane, ova društva imaju veliki potencijal brzog rasta, a s tim u vezi i mogućnost da članovi društva ostvare prilično veliki profit u slučaju prodaje vlasničkog udela koji je stečen za relativno mali novac u početnoj fazi poslovanja", ističu.

Rezervisanim sopstvenim udelom društva smatra se udeo koji društvo besteretno stiče od člana društva, radi dodele prava na sticanje udela, stoji u obrazloženju zakona.

Društvo može imati više rezervisanih sopstvenih udela, a procenat učešća svih rezervisanih sopstvenih udela u osnovnom kapitalu društva ne može biti veći od 40 odsto.

Finansijski instrument - pravo na sticanje udela registruje se u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti, pri čemu će Centralni registar društvima s ograničenom odgovornošću koja izdaju ovaj finansijski instrument omogućiti neposredan pristup registru bez posrednika što ih oslobađa troškova plaćanja brokera, navode u Ministarstvu privrede.

Izmene Zakona o privrednim društvima čija primena počinje 1.aprila odnose se na sva društva sa ograničenom odgovornošću.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

$€₽БИА

Мени је реалније да ће да наступи комунизам и да ће укинути паре него ово.

Korto

Jao bre pa dokle više da nas lažu - bogati sve bogatiji a siromašni sve bedniji...

Serbia forever

Akcije većine privatnih preduzeća, koje vode tajkuni, ne žele ni oni sami!? Njima firma koristi da izrabljuju radnike i mlate pare od polulegalnih poslova, a kad steknu bogatstvo uz velike dugove, firmu ugase i otvore novu!?

special image