Japanka - borac za pravdu srpskih narodnjaka!

Autor:

Ova devojka iz Osake doktoriraće na temi turbofolka

30
A- A A+

*Devojka na fotografiji nije Fumi

Za nju - srpski narodnjaci su zakon. Muzikolog iz Osake Fumi Uehata (37) toliko voli Cecu, Seku i Viki da je srpski turbofolk izabrala za temu svog doktorata koji će braniti na Univerzitetu u Osaki!

U Srbiju je došla studentskom razmenom pre 14 godina. Do 2006. godina studirala je na FIlozofskom fakultetu u Beogradu, a živela je u studentskom domu na Zvezdari, gde su se, kako kaže, često pravile žurke i tada je prvi put čula najneobičniji zvuk do tada - naše narodnjake.

"U početku mi se nije mnogo dopala, ali kada sam se vratila u Japan, rodnu Osaku, nedostajalo mi je sve što je karakteristično za Srbiju i počela sam puno da slušam narodnu muziku", rekla je Uehata za "Novosti".

Obrij, mala, brkove svoje, ne možemo nositi oboje!

"Ima nekoliko pesama koje baš volim - 'Beograd' od Cece Ražnatović, 'Mahinalno' od Viki Miljković, 'Tako mlada' od Tanje Savić i 'Crno i zlatno' od Seke Aleksić", istakla je Fumi, koja i dalje pamti jednu neobičnu situaciju na početku studija u Beogradu.

"Na novogodišnju žurku išla sam sa prijateljicama koje su izričito govorile da ne slušaju narodnjake, ali kada je na žurki puštena Cecina pesma, sve su listom počele da je pevaju zajedno i znale su svaku reč. Bila sam iznenađena, jer je takva situacija nezamisliva u Japanu. Mnogo više, međutim, počela sam da razmišljam o toj muzici prilikom pisanja kratkog rada za studije. Sve više me je privlačio taj zvuk i shvatila sam, bez dvoumljenja, da je to vrsta muzike koju bih proučavala kao temu doktorskih studija", objasnila je Japanka.

Završila je osnovne i magistarske studije pri katedri za opšte umetnosti i katedri za muzikologiju. Posle godina provedenih u Japanu, Fumi je pre tri godine dobila državnu stipendiju Japana za doktorske studije i na njenu veliku radost ponovo se obrela u Beogradu.

Nije tačno da je samo uz narodnjake dobar provod

"Znala sam dobro kakve su u javnosti i među kritičarima 'ocene' i izlaganja o narodnoj muzici, ali ovi kritičari nisu ni slušali ljude iz te muzičke industrije, ni pevačice, ni aranžere, ni kompozitore. Niti su objasnili, na primer, šta stvaraoci te vrste muzike i kulture misle o svojoj  muzici i s kakvim ciljem je kreiraju. Zato sam htela da proučavam tu muziku iz sasvim novog aspekta, bez negativnog stava koji o njoj imaju ne samo kritičari, već i većina ljudi", tvrdi ona.

Tema njene disertacije glasi "Studije o reprezentaciji i percepciji muzičkoh izražavanja narodnog identiteta u pop-folk muzici u Srbiji".

"Ja sam mnogo zavolela Srbiju preko muzike. Divim se tome što imate tako bogatu muzičku kulturu, bez obzira na to da li su kompozicije stare ili nove", zaključila je Fumi.

Sve vesti