• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko nema toplinu i humor kao Srbi!

Izvor MONDO/Tanjug

Slavna glumica opet glumi u Narodnom pozorištu

 Svetlana Ceca Bojković Narodno pozorište Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Nakon 24 godine Svetlana Bojkovic se vratila u svoju nekadašnju maticnu kucu, Narodno pozorište, gde ce od 24. aprila igrati Vojvotkinju od Jorka u Šekspirovom komadu "Ricard Treci", u režiji Snežane Trišic.

Ima neke simbolike u cinjenici da "Ricard Treci" takode 24 godine nije bio na repertoaru nacionalnog teatra, kao i da Bojkovic prvi put u svojoj bogatoj višedecenijskoj karijeri igra u jednom Šekspirovom komadu.

"Obradovala sam se pozivu, obradovala sam se što cu posle 24 godine ponovo stati na scenu Narodnog pozorišta koju sam najviše volela, a radost je i što me Šekspir nije mimoišao. Uloga je jako lepa, nije velika, ali je vrlo definisana i nekako sam ispunjena radošcu zbog toga", rekla je Bojkoviceva u intervjuu za Tanjug.

Glumica kaže da je svakako presudio komad "Ricard Treci" da se vrati u Narodno pozorište i da se ne bi vratila sa necim što nije za nju licno izazovno.

"Lepo se poklopilo da bude i Šekspir i Narodno pozorište", dodala je ona.

Vojvotkinja od Jorka je majka Ricarda Treceg, Edvarda i Glostera.

"Ona je najstarija u komadu, kao neki hronicar toga vremena. Ona je osoba koja se nagledala mnogo krvi, bitaka, mnogo surovosti i prepoznaje kada ce se nešto sledece u tom smislu desiti, ali je vrlo jaka žena i predstavlja ženski stub tog vremena. Vrlo zanimljiva uloga, zahteva personaliti od glumice", kazala je Bojkoviceva.

Ceca Bojkovic: Ništa kao Bolji život

Istice da joj je bio izazov da govori Šekspira.

"U glumi postoji Šekspir, kako se on tumaci da bude dostupan modernom, savremenom gledaocu, da nade put do njegove misli i srca, i sve ostalo. Igrati Šekspira je jedan kolosek, a sve ostalo drugi. I to je bio izazov u mom glumackom zanatu", istakla je glumica.

Ona, kao i svi koji rade na predstavi, uverena je da je sadašnji trenutak pravi za "Ricarda Treceg".

"On može da se tumaci i kao politicka drama, kao drama u kojoj sve što je humano pocinje da išcezava, gde pocinju da vladaju drugi nepisani zakoni za samoodržanjem, koji su vrlo surovi - likvidacije, laži, manipulacije. Šekspir je rekao: 'Ovo vreme je izišlo iz zgloba'. Ako je neko to rekao pre 400 godina, a svet i dalje opstaje, onda je to slaba uteha, ali je uteha. Mi i danas možemo da kažemo da je ovo vreme 'izašlo iz zgloba', na celoj planeti, ali svet ipak opstaje", rekla je priznata glumica.

Naglašava da se zlo ne može iskoreniti i da covek mora stalno da se bori protov toga.

"Nedavno sam negde cula, neko je lepo rekao, da je zlo vitalnije od dobra. Ono što je suprotno od zla, mora da udesetostruci svoju borbu ne bi li nekako amortizovao te cinioce zla", istakla je Bojkovic.

Primecuje da sve ono o cemu govori Šekspir u "Ricardu Trecem" - vlast kao opijat, manipulacija, okruženja koje je udvoricko ne bi li opstalo, da sve to postoji i danas, svuda:

"Nažalost je tako. Stvari se u evoluciji ljudskog mozga i psihe nisu promenile. Živimo u ekonomskoj krizi, ceo svet, posebno mi i zemlje u tranziciji, zemlje u regionu. Kada dode do takve krize, egzistencijalne, to utice na ljude, u njih ulazi strah, hoce li uspeti da sacuvaju svoju egzistenciju i onda se povuku, cute, pristaju na sve, ne bore se za svoja prava koja im se iz dana u dan smanjuju. I, što je najgore, smanjuje se i kvalitet rada. Kvalitet više nije bitan, on je tako redak i ostaje samo na pojedincima, a generalno gledano, svejedno je", primetila je glumica.

"Bolji život je definitivno gotov" (FOTO, VIDEO)

Bojkovic se nedavno vratila iz Finske gde je provela cetiri godine sa suprugom Slavkom Kruljevicem, ambasadorom Srbije u Helsinkiju, i kaže da nije ni pokušavala da poredi tu zemlju, gde je sve sredeno i uredeno, sa Srbijom.

"Ja volim svoj Beograd, pa kakav god da je. Volim svoju zemlju, tu toplinu i humor koji imamo. Mislim da nas to i vadi u našem opstajanju. Taj humor je jedinstven, retko ko to ima, severnjaci nemaju, tamo nema viceva. Helsinki je prelep, uredan, cist, ali u devet sati uvece nema ljudi. Meni je nedostajao puls Beograda, pa neka je i prljav, ali to je živ grad", istakla je ona.Pored Narodnog pozorišta, publika ce Svetlanu Bojkovic gledati i u Ateljeu 212 gde ce igrati u predstavi "Kako je lepo videti te opet", po tekstu Olge Dimitrijevic i u režiji Saše Milavic Dejvis.

U predstavi igraju još i Gorica Popovic, Tanja Boškovic, Sofija Juricin i Ivan Mihailovic, a premijera je planirana za zatvaranje Sterijinog pozorja.Bojkovic kaže da bi trebalo da radi i seriju "Majka i sin", rec je australijskoj franšizi, slepstik komediji, u kome ce joj sina igrati Andrija Miloševic, a režirace Vlada Aleksic, jedan od reditelja serije "Andrija i Andelka".

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Emma

Ceca je nasa glumacka diva jedna izuzetna zena, uvek bila i ostala dama kao njena Emilija iz Boljeg zivota.

Baš pravi humor

Kakav crni Šekspir i "Ričard Treći", ništa englesko ne želim da vidim. Znam šta je kultura, nema potrebe da mi neko od vas sada prebacuje kako nemam pojma i slično. Baš zbog toga što znam ko su bili i kakvi su i danas, iste prezirem, kao i njihove nekadašnje okupatorske kraljeve. A njihovu i američku istoriju poznajem bolje nego njihovi stanovnici, koji su uglavnom ograničeni kao balkon. Čitao sam knjige mnogih svetskih pisaca, pa tako i njihovih, što je normalno. Tako da sam dovoljno obrazovan i nisam neinformisan i zaostao. A emisije, serije i filmove da ne spominjem, koliko sam toga sagledao. Ali stalno veličanje nekoga ko to ničim nije zaslužio je prava naivnost. Predlažem im da naprave jednu predstavu o Toniju Bleru, on je isto tako zaslužio da bude zastupljen. Pošto je to kultura, a on se baš kulturno poneo prema našem narodu. Poz. RS

Vido je

A najviše greje sa par hiljada kilometara razdaljine i par hiljada evra u džepu.

SERIJE