• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zauzmi pozu i čitaj prozu

Izvor Tanjug

Ovo je slogan 11. Međunarodnog Prosefesta u Novom Sadu!

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevic urucice veceras na sceni "Pera Dobrinovic" Srpskog narodnog pozorišta književnu nagradu "Milovan Vidakovic" austrijskom književniku Peteru Handkeu, cime pocinje 11. Medunarodni festival proze - Prosefest.

Pozdravnu rec uputice, kako su najavili organizatori, direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotovic, a u nastavku programa književnik i prevodilac Žarko Radakovic vodice razgovor sa Peterom Handkeom.

Gosti "Prosefesta", koji traje do 21. aprila, bice i Luisa Valensuela (Argentina), Slobodan Šnajder (Hrvatska), Santjago Ronkaljolo (Peru), Branko Andic (Argentina), Drago Kekanovic (Hrvatska), Mirko Demic (Srbija) i Žarko Radakovic (Nemacka) koji je sa nemackog na srpski jezik preveo 25 knjiga Petera Handkea.

Minulih godina na ovom festivalu gostovalo je 90 pisaca, od kojih je polovina iz inostranstva, a od 45 domacih pisaca, njih 15 su dobitnici NIN-ove nagrade.

Novosadski srednjoškolci i ovog proleca citali su knjige naših i svetskih prozaista kako bi se pripremili za razgovore sa njima na 11. "Prozefestu".

Ove godine ucestvuju ucenici gimnazija "Jovan Jovanovic Zmaj", "Isidora Sekulic" i "Svetozar Markovic" i studenti Filozofskog fakulteta, a pisci mahom ostaju bez teksta jer ne ocekuju tako dobro promišljena i pronicljiva pitanja o onome što su napisali.

"Prosefest" je u svojoj dosadašnjoj istoriji imao blizu 20.000, uglavnom mladih, posetilaca koji su se sreli sa majstorima pisane reci iz celog sveta.

Bojan Panaotovic, direktor Kulturnog centra Novog Sada, koji je domacin festivala, naglašava da je osnovna poruka "Prosefesta" - ljubav prema knjizi, da je citanje osnova napretka i upucuje apel mladim generacijama da knjigu doživljavaju zaista kao najboljeg prijatelja.

Festival, ciji je moto "Zauzmi pozu-citaj prozu", iz godine u godinu ostavlja trajan pecat Novom Sadu, pecat kakav i prilici evropskoj prestonici kulture, primetio je nedavno predsednik Organizacionog odbora manifestacije Nenad Šaponja.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE