BENI HIL: Ovo niste znali! (VIDEO)

Autor:

Voljeni komičar imao je težak život, bio optuživan za neverovatne stvari i uopšte se nije zvao Beni.

3
A- A A+

Slavni komičar Beni Hil napustio nas je pre tačno 25 godina, 20. aprila 1992. godine. Evo zanimljivosti koje niste znali o njemu.

Rođen je 1924. kao Alfred Hotorn Hil 21. januara, u porodici koja je obožavala komediju i scenske umetnosti – i deda Henri, i otac koji se takođe zvao Alfred bili su klovnovi u cirkusu.

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Izvor: YouTube

Nije ostvario značajan uspeh u školi, pa se bavio raznim zanimanjima pre nego što je otkrio scenu. Bio je, između ostalog, bubnjar, vozač i mlekar.

Regrutovan je u Drugom svetskom ratu i bio je mehaničar, vozač kamiona i operater reflektora u britanskoj vojsci.

Kada je odlučio da se bavi komedijom, umetničko ime je odabrao u čast svog omiljenog komičara Džeka Benija, Amerikanca čije se radio i TV emisije smatraju začetkom sitkom žanra.

Beni Hil je počeo kao zabavljač na radiju, i u emisijama tumačio različite likove. Paralelno je počeo da se pojavljuje na filmu, uglavnom u komedijama ali i u jednoj "ozbiljnoj" ulozi, u ostvarenju "Chitty Chitty Bang Bang" iz 1968. godine.

Izvor: YouTube

Nije naročito voleo da nastupa uživo i njegove radijske emisije dobijale su pomešane kritike, ali kada se probio na televiziju, sve se promenilo. Mogao je da se prikaže kao glumac, imitator i scenarista u emisiji "The Benny Hill Show" na Bi-Bi-Siju.

Izvor: YouTube

Već tada, početkom šezdesetih, bio je na meti optužbe za nešto što danas komičari svakodnevno rade – upućeni su tvrdili da Beni doslovce kupuje "fore" od drugih komičara i scenarista, i da im plaća kako bi ćutali o tome.

Serijal je, osim po slepstik komediji, bio poznat i po završnoj sceni svake epizode u kojoj ostali članovi ekipe jure Benija uz veselu muziku.

Izvor: YouTube

U pitanju je numera "Yakety sax" Butsa Rendolfa, koju mnogi i dan-danas smatraju "pesmom Benija Hila".

Izvor: YouTube

Početkom osamdesetih, u šou su stigle zgodne cice koje su nazvane "Hilovim anđelima", u stilu Čarlijevih anđela. Ili su se svađale sa njim, ili su đuskale, ili su slučajno ostajale bez odeće pa su jurile Benija…

Izvor: YouTube

Tada su počeli veći problemi. Optužen je za seksizam i političku nekorektnost.

Komičar Ben Elton je u časopisu "Q" i emisiji "Saturday live" izneo tvrdnje da je emisija Benija Hila "jedini krivac" za niz napada na žene osamdesetih, uključujući i više silovanja, zbog načina na koji su žene bile prikazivane u popularnoj emisiji. Producenti su se tada branili rekavši da šou koristi tradicionalne komične stereotipe kako bi prikazao univerzalne pojave u društvu, i da namera nije seksistička ili negativna.

Izvor: YouTube

Krajem osamdesetih pojavio se u spotu grupe Genesis za pesmu "Anything she does".

Nedugo zatim, emisija je ugašena, a Hilu je srce bilo slomljeno. Džon Hauard Dejvis, čovek odgovoran za gašenje šoua, tada je rekao da su za prekid saradnje postojala tri razloga.

"Gledanost je padala, emisija je koštala besmisleno mnogo, a Hil je počeo da izgleda umorno," rekao je on.

Izvor: YouTube

Zabavljaču je, zaista, zdravlje počelo da biva sve lošije, i prema navodima britanske štampe, jedva je izdržao turneju 1990. godine.

Među velikim fanovima Benija Hila su bili pevač Majkl Džekson, glumci Majkl Kejn, Miki Runi, voditelj Džoni Karson, pa čak i reper Snoop Dogg.

Velikan komedije Čarli Čaplin navodno je u kancelariji imao čitavu policu punu snimaka Hilovih skečeva.

Iako je bio milioner i tokom godina je prikupio značajno bogatstvo, Hil je živeo u skladu sa očevim ekonomičnim savetima, i nije voleo da troši novac. Nikada nije kupio kuću niti stan, i nije posedovao automobil iako je umeo da vozi.

Kupovao je na rasprodajama, nije uzimao taksi, a britanska štampa čak tvrdi da je pažljivo krpio i popravljao staru odeću, umesto da kupi novu. Jedini luksuz koji je sebi dozvoljavao bila su putovanja u inostranstvo – naročito je voleo Francusku – ali je i tada odsedao u skromnim hotelima.

Izvor: YouTube

Tečno je govorio francuski, i znao nemački, holandski i italijanski.

Godinama se za Hila "šuškalo" da je homoseksualac. On je svojevremeno zaprosio dve nepoznate žene, i obe su ga odbile, i zbog toga se nikada nije oženio niti imao decu. Na priče da voli muškarce, uvek se smejao.

Hil je preminuo 20. aprila, istog dana kada mu je poštom stigla ponuda ugovora sa "Centralnom nezavisnom televizijom", koja je želela da ga vrati na male ekrane. Umro je od posledica brojnih zdravstvenih problema, među kojima su bili gojaznost, bolest srca i otkazivanje bubrega. Njegovo telo našao je producent Denis Kirkland, zabrinut što mu se Beni ne javlja na telefon nekoliko dana. Kada je policija razvalila vrata, pronašla je komičara mrtvog u fotelji, ispred uključenog televizora.

Sahranjen je na groblju Holibruk u blizini Sauthemptona, a tada su britanski tabloidi napisali da je komičar na počinak položen sa gomilom zlatnog nakita. Taj uvrnuti trač podstakao je nepoznate počinioce da oskrnave grob i pokušaju da otvore sanduk, kako bi se domogli tog navodnog blaga. Njihov pokušaj je osujećen, a uprava groblja je, za svaki slučaj, sanduk pokrila betonskim blokom teškim pola tone.

Iako je "Šou Benija Hila" popularan širom sveta i mnoge svetske televizije ga i dan-danas povremeno prikazuju, nijedna britanska televizija nije prikazala nijednu epizodu od njegove smrti.

Tagovi:
Sve vesti