• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić o Agrokoru: Evo šta možemo da uradimo

Izvor MONDO/Agencije

Srbija neće dopustiti da domaće kompanije pretrpe štetu zbog Agrokora, ukazao je premijer Aleksandar Vučić na početku sastanka sa predstavnicima Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Formiran ministarski tim za Agrokor.


Premijer i ministri trgovine i poljoprivrede, Rasim Ljajic i Branislav Nedimovic, sastali su se danas u Vladi Srbije sa ministrima trgovine i ekonomije Slovenije, Crne Gore i BiH, kako bi razgovarali o situaciji vezanoj za poslovanje koncerna "Agrokor".

Sastanku u Nemanjinoj 11 prisustvuju ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju u Vladi Slovenije Zdravko Pocivalšek, ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore Dragica Sekulic i potpredsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarovic.

Premijer Vucic je na pocetku istakao da je Srbija, na osnovu mera koje je njegova Vlada donosila, obavila uvid u finansijske transakcije preduzeca koja posluju u sistemu Agrokora u našoj zemlji:

"Tamo gde ima neisplacenih 20, 30, 40 miliona evra, to necemo dopustiti da se preliva na štetu domacih kompanija, ali to je jedino što je moguce", kazao je Vuccic.

Govoreci o eventualnim mogucnostima i nacinima da se zaštite domace firme, on je rekao da Vlada može da ide na odredene privremene mere, pred Privrednim sudom.

"Što se tice Merkatora S, mi imamo direktan finansijski ugovor sa slovenackim Merkatorom, a ne direktan sa Agrokorom. To nam daje neku vrstu nezavisnosti sa Agrokorom, ali u krajnjoj liniji, u istoj smo situaciji", rekao je premijer gostima na pocetku sastanka.

Sastanak je nastavljen iza zatvorenih vrata, a po završetku javnost ce o detaljima biti obaveštena saopštenjem.

Koliko ce Srbiju koštati pad Agrokora?

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajic rekao je da je cilj današnjeg sastanka da se vidi šta je svaka država pojedinacno uradila, kao i da se odluci kakve su dalje mogucnosti za zajednicko delovanje.

Šta ce biti sa radnicima Agrokora? Vucic: PROBLEM!

Zbog situacije u Agrokoru formiran je ministarski tim koji ce biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmene informacija i predeuzimanja zajednickih aktivnosti na ocuvanju radnih mesta, interesa dobavljaca i stabilnog poslovanja firmi i sastava Agrokora u svakoj od pojedinacnih zemalja.

To je osnovni zakljucak današnjeg sastanka u Vladi Srbije na kojima su ucestvovali predstavnici cetiri države - Srbija, BiH, Crna Gora i Slovenija.

Kako je receno svaka od zemalja ce sprovoditi kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za Agrokor, a u skladu sa zakonima koji važe u te cetiri države.

"Srbija stoji bolje nego ostale zemlje u regionu, zbog posebnog pravnog statusa koje ima Merkator S u odnosu na Agrokor. Imamo slicne probleme, a tražimo zajednicka rešenja", rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajic.

Kako je naglasio, ovaj sastanak nije uperen protiv bilo koga, a zajednicke aktivnosti su u cilju stabilizacije situacije u celiom regionu.

Ocekuje se da novi upravitelj Agrokora imenuje nezavisne strucnjake za uspešno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna. On je rekao da se ocekuje da nova uprava Agrokora na ravnopravan nacin tretira sve dobavkljace kako one u Hrvatskoj, tako i van nje.

"Pratimo ono što se dešava u Hrvatskoj i izražavamo spremnost da razgovaramo sa predstavnicima hrvatske vlade. Ocekujemo da se kriza reši, bez štete za cerke firme", rekao je Ljajic.

Odgovarajuci na novinarska pitanja zašto predstavnici hrvatske nisu bili na sastanku on je rekao:"Izrazili smo spremnost da u drugom koraku razgovaramo sa predstavnicima Hrvatske Vlade kako bi se u toj zemlji kriza što pre rešila".

On je dodao da trenutno ne postoji poteba za donošenjem zakona leks spercijalis jer je zakon dovoljno jasan.

"Imamo dovoljno jasan zakon da sprecimo izliv finansijskih sredstava iz Srbije", rekao je Ljajic.

Na sastanku je izražena spremnost za razgovore sa predstavnicima Vlade Hravtske u cilju iznalaženja zajednickih rešenja za stabilizaciju poaslovanja celog Agrokor koncerna.

Komentari 41

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bo

U zatvor svi koji ste dopustili da ova HR kompanija napravi ovakav monopol. Gde su sad svi oni koji mesečno dobijaju po 200hilj platu od države na mestima predsednika,članova,sekretara itd agencija koje treba da kontrolišu ovo.

Dina

Resenja uvek postoje uz zalaganje i upornost da se problemi rese.

Dzeremaja

@Dina Sta je pisac hteo da kaze?

special image