Vučić o Agrokoru: Evo šta možemo da uradimo

Srbija neće dopustiti da domaće kompanije pretrpe štetu zbog Agrokora, ukazao je premijer Aleksandar Vučić na početku sastanka sa predstavnicima Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Formiran ministarski tim za Agrokor.

41
A- A A+


Premijer i ministri trgovine i poljoprivrede, Rasim Ljajić i Branislav Nedimović, sastali su se danas u Vladi Srbije sa ministrima trgovine i ekonomije Slovenije, Crne Gore i BiH, kako bi razgovarali o situaciji vezanoj za poslovanje koncerna "Agrokor".

Sastanku u Nemanjinoj 11 prisustvuju ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju u Vladi Slovenije Zdravko Počivalšek, ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore Dragica Sekulić i potpredsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Premijer Vučić je na početku istakao da je Srbija, na osnovu mera koje je njegova Vlada donosila, obavila uvid u finansijske transakcije preduzeća koja posluju u sistemu Agrokora u našoj zemlji:

"Tamo gde ima neisplaćenih 20, 30, 40 miliona evra, to nećemo dopustiti da se preliva na štetu domaćih kompanija, ali to je jedino što je moguće", kazao je Vucćić.

Govoreći o eventualnim mogućnostima i načinima da se zaštite domaće firme, on je rekao da Vlada može da ide na određene privremene mere, pred Privrednim sudom.

"Što se tiče Merkatora S, mi imamo direktan finansijski ugovor sa slovenačkim Merkatorom, a ne direktan sa Agrokorom. To nam daje neku vrstu nezavisnosti sa Agrokorom, ali u krajnjoj liniji, u istoj smo situaciji", rekao je premijer gostima na početku sastanka.

Sastanak je nastavljen iza zatvorenih vrata, a po završetku javnost će o detaljima biti obaveštena saopštenjem.

Koliko će Srbiju koštati pad Agrokora?

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je cilj današnjeg sastanka da se vidi šta je svaka država pojedinačno uradila, kao i da se odluči kakve su dalje mogućnosti za zajedničko delovanje.

Šta će biti sa radnicima Agrokora? Vučić: PROBLEM!

Zbog situacije u Agrokoru formiran je ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmene informacija i predeuzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanju radnih mesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi i sastava Agrokora u svakoj od pojedinačnih zemalja.

To je osnovni zaključak današnjeg sastanka u Vladi Srbije na kojima su učestvovali predstavnici četiri države - Srbija, BiH, Crna Gora i Slovenija.

Kako je rečeno svaka od zemalja će sprovoditi kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za Agrokor, a u skladu sa zakonima koji važe u te četiri države.

"Srbija stoji bolje nego ostale zemlje u regionu, zbog posebnog pravnog statusa koje ima Merkator S u odnosu na Agrokor. Imamo slične probleme, a tražimo zajednička rešenja", rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Kako je naglasio, ovaj sastanak nije uperen protiv bilo koga, a zajedničke aktivnosti su u cilju stabilizacije situacije u celiom regionu.

Očekuje se da novi upravitelj Agrokora imenuje nezavisne stručnjake za uspešno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna. On je rekao da se očekuje da nova uprava Agrokora na ravnopravan način tretira sve dobavkljače kako one u Hrvatskoj, tako i van nje.

"Pratimo ono što se dešava u Hrvatskoj i izražavamo spremnost da razgovaramo sa predstavnicima hrvatske vlade. Očekujemo da se kriza reši, bez štete za ćerke firme", rekao je Ljajić.

Odgovarajući na novinarska pitanja zašto predstavnici hrvatske nisu bili na sastanku on je rekao:"Izrazili smo spremnost da u drugom koraku razgovaramo sa predstavnicima Hrvatske Vlade kako bi se u toj zemlji kriza što pre rešila".

On je dodao da trenutno ne postoji poteba za donošenjem zakona leks spercijalis jer je zakon dovoljno jasan.

"Imamo dovoljno jasan zakon da sprečimo izliv finansijskih sredstava iz Srbije", rekao je Ljajić.

Na sastanku je izražena spremnost za razgovore sa predstavnicima Vlade Hravtske u cilju iznalaženja zajedničkih rešenja za stabilizaciju poaslovanja celog Agrokor koncerna.

Sve vesti