MONDO/Tanjug

Ponovo odloženo suđenje Darku Šariću

Autor:

Pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu danas je za 9. maj odloženo suđenje Darku Šariću zbog posedovanja lažnih hrvatskih isprava na ime Tomislav Savatović, jer su izostali njegovi branioci.

1
A- A A+

Sud je konstatovao da nema dokaza da su Šarićevi advokati uredno pozvani, ali ga je upozorio da će mu 9. maja suđenje biti održano i bez njihovog prisustva jer u ovom slučaju zakon ne nalaže obavezno prisustvo branioca.

Suđenje je trebalo kao i do sada da se održi u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, gde Šarić inače boravi jer je u pritvoru od marta 2014. godine.

Prethodno je suđenje bilo odloženo na neodređeno vreme, zbog Šarićevih zahteva za izuzeće koji su svi odbijeni i odbačeni.

Odloženo suđenje Šariću

Šarić je tražio izuzeće predsednika Trećeg osnovnog suda u Beogradu i postupajućeg sudije, kao i Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i postupajućeg zamenika.

On je na početku suđenja u februaru negirao da je ikada posedovao falsifikovane hrvatske isprave na ime Tomislav Savatović i nije želeo da odgovora na pitanja tužioca.

Tada je rekao da će na pitanja tužioca o spornim dokumentima odgovarati tek kada bude pribavljena originalna dokumentacija.

Šariću se takođe pred Specijalnim sudom sudi zbog optužbi za krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, dok mu se u trećem procesu sudi za pranje novca u Srbiji.

On se nakon četvorogodišnjeg bekstva u martu 2014. predao pravosudnim ogranima Srbije, a prethodno je sebi, kako se sumnja, obezbedio lažna hrvatska dokumenta zbog čega mu se sudi u ovom postupku.

Uhapšen Darko Šarić, određen mu pritvor

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom Šarića tereti za tri krivična dela navođenje na overavanje neistinitog sadržaja i predlaže da ga sud osudi na osam meseci zatvora.

Darko Šarić se tereti da je dve godine pre pokretanja akcije "Balkanski ratnik" i obračuna države sa njegovom kriminalnom grupom, 2007. godine u hrvatskom konzulatu u Bosni i Hercegovini priložilo falsifikovanu ličnu kartu Bosne i Hercegovine, izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu Hrvatske na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojih mu je izdat pasoš.

Potom je, kako se sumnja, nadležnim službama u Zagrebu priložio falsifikovani izvod iz zemljišnih knjiga u tom gradu na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojeg mu je u evidenciji MUP-a Hrvatske kao adresa prebivališta uneta zagrebačka adresa iz lažnog pasoša.

Povezano

Sve vesti