Saznajte sve o melanomu, važno je

Ne mislite - nećete to mene!

0
A- A A+

  Prema podacima Registra za rak, Srbija se sa stopom oboljevanja od melanoma nalazi u grupi zemalja sa nižim rizikom, ali se broj obolelih povećava svakih pet godina za 20 odsto, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju stanovništva u prethodnih 50 godina.

Međutim, kod 80 odsto pacijenata bolest dijagnostikuje u kasnoj fazi, kada je tumor debljine veće od jednog milimetra, kada je daleko veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe.

Raste i broj obolelih od drugih, 10 puta češćih nemelanomskih karcinoma kože (aktinične keratoze, bazocelularni i planocelularni karcinomi), čiji je nastanak takođe vezan za izlaganje suncu i veštačkim izvorima UV zračenja (solarijumi).

Zbog svega toga, članovi Udruženja pacijenata obolelih od melanoma će 22. aprila učestvovati na Beogradskom maratonu, u trci zdovoljstva. 

Njihov cilj je da podignu svest javnosti o toj teškoj bolesti, najavio je danas predsednik udruženja Savo Pilipović.

Pre početka trke građani će na štandu udruženja imati priliku da od dermatologa dobiju informacije o melanomu, simptomima bolesti, prevenciji i lečenju.

"Naše učešće na maratonu ima dva cilja - da još jednom skrenemo pažnju javnosti na (ne)dostupnost lekova za melanom i da ukažemo svim sportistima i sportskim organizacijama na opasnost od izlaganja suncu", kazao je Pilipović.

Sve vesti