Tanjug

Haos u Venecueli: Pucnjava, suzavac, ubistva VIDEO

Autor:

Na masovnim protestima protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura došlo do sukoba. Policija upotrebila suzavac da rastera demonstrante koji su njene pripadnike gađali kamenjem. Student upucan u glavu, i devojka preminula.

Devojka stara 24 godine preminula je nakon što je upucana na antivladinim prtestima održanim u venecuelanskoj državi Tačira, u blizini granice sa Kolumbijom, izjavili su rođaci i očevici Rojtersu.

Na masovnim protestima protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura danas u Karakasu i jedan student je upucan i ubrzo nakog toga je preminuo. 

Nasilje je izbilo kada je hiljade opozicionih demonstranata krenulo u marš ka centru Karakasa gde su, istovremeno, Madurove pristalice u crvenom održavale masovne kontraproteste, prenosi AFP.

Učesnike opozicionog marša su, međutim, potisnuli kordoni vojnika i policajaca koji su raspoređeni kako bi obuzdali ono što su opozicionari najavili kao "majku svih protesta".

U severozapadnom delu prestonice Venecuele, 17-godišnjeg mladića upucali su u glavu i teško ranili naoružani napadači na motociklima koji su na demonstranti bacili i kanistere sa suzavcem, rekli su očevici francuskoj agenciji.

Izvor: youtube

Mladić je ubrzo preminuo od zadobijenih povreda, preneo je Rojters pozivajući se na bezbednosne izvore, dok su tužioci saopštili da su pokrenuli istragu.

Opozicija je više puta optuživala vladu da šalje grupe naoružanih razbojnika da napadaju demonstrane, a da bezbednosne snage ne čine ništa kako bi ih zaustavile već i same suzbijaju mirne demonstrante.

Današnji protesti su najobimniji posle više od dve nedelje nasilnih demonstracija u kojima je pet osoba poginulo, a više od 200 ih je uhapšeno otkako su Madurovi potezi u cilju jačanja uticaja na vlasti pogoršali političku i ekonomsku krizu u zemlji, navodi francuska agencija.

Izvor: youtube

Pritisak na levičarskog lidera raste od 2014, dok padaju cene ključnog venecuelanskog izvoza nafte što je pogoršalo ekonomsku krizu, izazvavši oskudicu hrane i lekova.

Kriza je eskalirala 30. marta, kada je Vrhovni sud pokušao da preuzme ovlašćenja Nacionalne skupštine, jedine vladine institucije koju Maduro i njegovi saveznici ne kontrolišu.

Sud je delimično povukao odluku posle međunarodnih kritika, ali su tenzije porasle kada su vlasti uvele političku zabranu opozicionom lideru Enrikeu Kaprilesu 7. aprila.

Ovi događaji su ujedini često podeljenu opoziciju u naporima da Madura istisnu sa vlasti, zaključuje AFP.

Izvor: youtube

Povezano

Sve vesti