Beograd dobija gondolu na 11 hektara

Autor:

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas planove za buduća saobraćajna i urbanistička uređenja, među kojima i plan o gondoli koja će povezivati Kalemegdan i Novi Beograd.

11
A- A A+
Kopaonik, žičara, žičare Foto: MONDO/Predrag VujićPredviđeno je da posle usvajanje ove odluke, Institut za urbanizam i arhitekturu uradi nacrt projekta.

Okvirnom granicom, gondolom će biti obuhvaćena trasa kabinske žičareu delu parka Ušće sa Novobeogradske strane, kao i zaštićena područja Kalemengdana, Kosančićevog venca, priobalna zona Novog Beograda kao i akvatorija reke Save.

Gondola će biti ukupne površine na oko 11 hektara.

gondola Foto: MONDO; Lana Stošić

Mali: Fasade, autobuska stanica i gondola


Odbornici u usvojili i predloge planova za izgradnju toplovoda od Termoelektrane Nikola Tesla do Toplane Novi Beograd.

Realizacija će u prvoj fazi obuhvatiti rekonstrukciju blokova TE Nikola Tesla i izgradnju toplovoda u dužini od 28 kilometara.

Početak sednice Skupštine Beograda obeležio je incident:

Ušao sa fantomkom u Skupštinu Beograda

BIĆE "NEMA ZIME", ALI NI GAREŽI

Pomoćnica sekretara za urbanizam Svetlana Jovičinac kaže je da je suština projekta izgradnje toplovoda da se unapredi grejanje na teritoriji grada, koje će više biti bazirano na domaćim sirovinama, uz manje zagađenja.

Kako je rekao predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, usvajanje plana će omogućiti da započne izgradnja toplovoda, što je projekat od vitalnog značaja za Beograd.

Odbornik DS Zoran Alimpić, međutim, naveo je da je taj projekat osmišljen 80-ih godina prošlog veka, te da je 90-ih godina počela njegova realizacija i polaganje cevi, ali da je onda Skupština grada zaključila da to nije dovoljno isplativ i dobar projekat.

Nikodijevićmu je odgovorio da se nijedan projekat neće raditi bez analiza i studija izvodljivosti i troškova, dodajući da Alimpić "puca u prazno".

Alimpić je imao primedbe i na odluku o izradi plana regulacije o gondoli koja bi trebalo da poveže Kalemegdan i Ušće, rekavši da se mora razmisliti o tome da li je takva gondola potrebna i da li je isplativa.

"Iako je ranije bilo pokušaja da se gradi na toj teritoriji, to nije moglo da prođe. Niko nije mogao na sred Ušća da pravi neku skalameriju", rekao je Alimpić.

Odbornici su usvojili i plan detaljne regulacije za naselje Barajevo, za deo Bulevara despota Stefana, od Džordža Vašingtona do Cetinjske.

Usvojen je i plan regulacije za deo ulične mreže stambenog kompleksa Staro naselje u Železniku i "Orlovnog naselja" u Mirijevu.

Tagovi:
Sve vesti