Razlupana srpska crkva na Kosovu (FOTO)

Autor:

Grupa vandala napala je crkvu Sv. Petra i Pavla u Talinovcu, kod Uroševca na Kosovu i Metohiji, i polupala prozore.

12
A- A A+

Eparhija Raško-prizrenska pri SPC obavestila je međunarodne predstavnike da je u vreme vaskršnjih praznika grupa vandala napala crkvu Sv. Petra i Pavla u Talinovcu i porazbijala stakla, napisao je na Facebooku iguman Visokih Dečana, otac Sava Janjić.

Tim UNMIK-a posetio je crkvu i napravio izveštaj.

Crkvu u Talinovcu su teško oštetili albanski ekstremisti nakon oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji i hram je u međuvremenu obnovljen.

UČESTALE PRETNJE MANASTIRU VISOKI DEČANI

SPC je danas pozdravila saopštenje Kancelarije Evropske unije na Kosovu koja je navela da hitno traži izvršenje odluke suda u korist manastira i osuđuju najave blokade i pretnje ovoj svetinji.

Svaki pokušaj blokade slobodnog kretanja i pristupa vernicima i turistima biće flagrantan primer kršenja zakona i pokazatelj verske i etničke netolerancije u ovoj opštini koja ostaje nepromenjena poslednjih 18 godina, saopšteno je iz Eparhije Raško-prizrenske.

Opstrukcija odluke Ustavnog suda Kosova i pretnje nasiljem jednoj hrišćanskoj svetinji i spomeniku UNESKO nanose veliku štetu svim stanovnicima Kosova i Metohije i ugrožavaju njihovu budućnost, navedeno je u saopštenju.

Opština Dečani već nekoliko meseci otvoreno odbija da izvrši konačnu i neopozivu odluku Ustavnog suda Kosova koji je prošle godine u junu mesecu potvrdio imovinska prava manastira Visoki Dečani, navedeno je na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

Umesto da se poštuje zakon, jedna grupa albanskih nacionalista manastiru već nedeljama preti preko kosovske štampe i najavljuje blokadu manastira.

Tagovi:
Sve vesti