Grb Hajduka sa srpskim orlovima!? (FOTO)

Autor:

Verovali ili ne, ali ovo možete da vidite u Banjaluci! MONDO je posetio kafanu "Dalmacija" u Banjaluci gde na samom ulazu stoji "modifikovan" grb splitskog Hajduka.

Grb Hajduka sa srpskim orlovima!? (FOTO) Foto: MONDO/Nebojša Šatara

/tekst i foto: Nebojša Šatara, banjalučka redakcija MONDA/

Kažu da u životu možeš da izdaš prijatelje, ženu, naciju, državu, ali kad izdaš klub za koji navijaš od malena onda nisi nikakav čovek.

U skladu s tim, mnogi građani Banjaluke, koji su izbegli iz Hrvatske i dan-danas, u najmanju ruku, imaju simpatije prema splitskom Hajduku, iako navijači "bilih" više nisu "kako Bog zapovida" odnosno iz perioda kad su osnovani 1911. godine.

Rat je učinio svoje, pristalice kluba sa "Poljuda" su od levo orjentisanih skrenuli "negde kod Albukerkija" ka ekstremnoj desnici i dekor današnjih mečeva Hajduka su estremistički povici i ustaške parole posebno uperene prema preostalim Srbima u Hrvatskoj.

Međutim, u najvećem gradu Republike Srpske postoji mesto gde se i danas sa simpatijama govori o "'Ajduku".

Reč je o kafani "Dalmacija" u banjalučkom naselju Rosulje.

Na samom ulazu nas je dočekao, doduše modifikovan, grb splitskog kluba sa dvoglavim orlom Nemanjića(!!!), ali u razgovoru sa većinom gostiju dalo se zaključiti da im je i dalje u srcu "bila" boja.

Konobar Jokara, poreklom Dalmatinac, iako je veći deo života proveo u Rijeci, sa osmehom je istakao da su mu "i pape i dida bili Torcida".

"Simpatično je ljudima kad vide grb Hajduka. Jeste da je aktuelnu šahovnicu zamenio dvoglavi orao, ali i oni su zamenili 'zvizdu'", počeo je priču za MONDO i dodao da ove sezone u Hrvatskoj nogometnoj ligi navija za klub sa "Kantride".

"Dosta je bilo i Dinama deset godina. Neka titulu osvoje moji Riječani".

Istoričar i član satiričnog teatra "Sirotanovići" Dušan Jokić, takođe je stalni gost "Dalmacije" s obzirom da je i on poreklom iz ovog područja.

"Ne mogu reći da sam navijač Hajduka jer od malena sam volio Crvenu zvezdu, ali priznajem da sam simpatisao Hajduk jer je bio levičarski klub. I danas ga simpatišem kad pratim prvenstvo Hrvatske. Nažalost, današnji Hajduk nema veze sa pravim klubom sa 'Stare plinare'", rekao je Dušan i dodao da u kafani dobar deo gostiju navija za "'Ajduka".

"Ovde dolaze Srbi izbegli iz Dalmacije i nekako je prirodno da vole ono što su voleli njihovi stari iako je i u periodu bivše Jugoslavije u tim krajevima više ljudi navijalo za Zvezdu. Na drugom mestu je bio Hajduk, a posle njih 100 praznih mesta", uz smeh je dodao Jokić.

Mišo Kovač na zidu i na radiju

Interesantno, stih napisan ćirilicom pesme Miše Kovača koji je okačen na zidu "Dalmacije" dočekao je ekipu našeg portala, a ispratila nas je stvar "Zabranjenog pušenja" (Ti ćeš s njime da ideš na Jahorinu), kako se ne bismo osetili "zapostavljenima".

Uz pivo i to većine vrsta iz zajedničke nam bivše države, priča je skrenula i ka svetskoj politici i međunarodnim odnosima, pa su nam stalni gosti "Dalmacije" otkrili i da su veliki fanovi Kim Džong Una, severnokorejskog lidera.

"Samo nek je kontra sistema i konfromizma", dodao je on i potvrdio da je banjalučka "Dalmacija" ujedno i "nezvanični" konzultat Demokratske Narodne Republike Koreje u Republici Srpskoj.

"Ja sam počasni konzul, kako bi zapadni mediji rekli, Severne Koreje. Pokušavali smo da organizujemo uživo prenose naše reprezentacije u azijskim kvalifikacijama, ali nismo uspeli da pronađemo 'livestream' pa smo bili primorani da pratimo jedino putem rezultata. Ipak, najvažnije je da smo pobedili i proslavili važan trijumf", podvukao je Jokić, čiji se rođendan u kafani slavi kao "Dan Sunca", što je ujedno i nacionalni praznik Severne Koreje.

Naravno, u kafanu ne dolaze isključivo Dalmatinci već i svi "putnici namernici" koji su bez predrasuda i koji žele da uz "slane srdele" i dalmatinska vina uživaju u malom deliću Jadrana u ovom delu Krajine.

"I miriše more", dodao je Marko, penzioner iz Banjaluke i sunuo do kraja bocu belog.


Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti