Država stegla: Više od doprinosa, bolja socijala

Autor:

Zahvaljujući boljoj zaposlenosti i efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije, uplata doprinosa veća je za 3,4 milijarde dinara u odnosu na planirano, kažu u Ministarstvu rada i socijlanih pitanja.

3
A- A A+

Zbog toga mogu da se obnavljaju ustanove socijalne zaštite i da se život korisnika učini boljim, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Rade da Gerontolioški dobije licencu

Direktor Gerontološkog centra u Obrenovcu Zoran Subotić naglasio je da je obnovljeno sve što je stradalo u poplavama i da su preduzete sve mere kako bi njegova ustanova dobila licencu, te da mu je zadovoljstvo što korisnici provode 24 sata u "uslovnim prostorijama, sa novom opremom, svime što je potrebno za dobar, nesmetan i lep boravak". Gerontološki centar u Obrenovcu ima kapacitet 340 korisnika, trenutno je u njemu 305 osoba, a ima 140 zaposlenih.

"To je povećanje u odnosu na plan za 3,1 odsto. U odnosu na isti mesec prošle godine, to je povećanje od 7,7 milijardi dinara, ili 7,4 odsto u odnosu na planirano. Zahvaljujući takvoj naplati doprinosa, u kasu PIO fonda, za penzije je iz državnih dotacija povučeno manje 4,95 milijardi dinara", rekao je Vulin prilikom obilaska Gerontološkog centra u Obrenovcu, u kome lekari PIO FONDA obavljaju specijalističke preglede korisnika.

Ministar naglašava da to znači da je država skoro pet milijardi dinara više zaradila i da će taj novac sada moći da se potroši na neke druge stvari, zdravstvenu zaštitu, na pomoć onima kojima je potrebna, ili na podsticaje u privredi.

"Zahvaljujući većoj zaposlenosti, boljoj naplati doprinosa, boljoj kontroli doprinosa, uspešnijoj borbi protiv rada na crno, protiv sive ekonomije, kasa PIO fonda značajno je punija i to osećaju svi građani Srbije i zato, možemo da obnavljamo domove kao što je ovaj, da učinimo život korisnika boljim, možemo da kažemo da se u socijalnu zaštitu ulaže više nego ikad, da nijedno socijalno davanje neće biti uskraćeno, naprotiv, već uvećano", rekao je Vulin.

Istakao je da je Gerontološki centar u Obrenovcu "ostavio i sećanje na poplave iza sebe", jer je u potpunosti obnovljen i svaki njegov deo funkcionalan i unapređen, te da je Ministarstvo za taj centar obezbedilo novu medicinsku opremu, obnovilo sve što je trebalo, te da sada čak postoji i bioskopska sala za korisnike, a napominje da će se uskoro završiti montaža tri dodatna lifta.

"Tako da, sve što je potrebno za licencu, po najvišim mogućim standardima, ovaj dom će imati i poplave će biti samo jedna ružna uspomena, ali ne čak uvek ni ružna. Biće uspomena, a lepa zato što možemo da se setimo ljudske solidarnosti i koliko je dobrote i hrabrosti tada pokazala čitava Srbija prema Obrenovcu i prema korisnicima centra", rekao je Vulin.

Sve vesti