Svetske firme beže iz Madurove krvave Venecuele

Autor:

Čuveni američki proizvođač automobila Dženeral motors (General Motors - GM) saopštio je danas da je obustavio poslovanje u Venecueli pošto su vlasti silom nacionalizovale njegovu fabriku.


Amerikanci ocenjuju da je to bila nelegalna sudska zaplena imovine, a odigrala se u vreme dok socijalističku Venecuelu potresaju krvavi antivladini protesti i duboka ekonomska kriza s nesašicama hrane i trocifrenom inflacijom.

Dženeral motors je naveo da su iz fabrike odneti automobili i druge stvari što je kompaniji nanelo nepopravljivu štetu.

Kompanija je saopštila da je fabrika oduzeta uz nepoštovanje njenog prava na proces i da će se na sudu boriti da pravda prevagne.

U Venecueli je za GM radilo oko 2.700 ljudi, u 79 predstavništava je bilo zaposleno 3.900, a proizvođači delova povezani s njim čine više od polovine veneuelanskog tržišta auto-delova, navela je ta kompanija.

U antivladinim protestima petoro mrtvih FOTO

U saopštenju se navodi da će radnici, ako vlada dozvoli, dobiti naknade "zbog raskida radnog odnosa iz razloga van kontrole uključenih strana".

Predstavništva će nastaviti da servisiraju vozila i obezbeđuju delove.

Rad GM-a u Venecueli je godinama bila slabo profitna, a u 2015. zarade su dodatno opale zbog devalvacije valute i ekonomskog pada.

GM u Južnoj Americi prošle godine prodao više od 580.000 vozila, što je oko šest odsto ukupne prodaje u svetu. Na tom kontinentu je GM imao gubitak od 400 miliona dolara (pre oporezivanja), dok je u celom svetu imao profit od 12,5 milijardi dolara.

Iz Venecuele odlaze strane kompanije pošto im poslovanje otežava velika inflacija i stroga kontrola kursa. Među kompanijama koje su smanjile ili obustavile poslovanje u Venecueli su i Bridžston, Halibarton, Ford, Proktor&Gembl i druge.

POLICIJA PONOVO SUZAVCEM NA DEMOSTRANTE

Venecuelanska policija ponovo je danas upotrebila suzavac na grupe demonstranata koji traže smenjivanje predsednika Venecuela Nikolasa Madura, javlja AFP.

Policija je razbila grupe demonstranata u zapadnom delu Karakasa u Santa Moniki u El Paraisu, koji su pokušavali da se pridruže protestima veće grupe ljudi, javlja francuska novinska agencija, navodeći da za sada nema većih sukoba, kakvi su se dogodili juče, kada su tri osobe poginule.

Predstavnici opozicionih stranaka u Venecueli najavili su za danas nove masovne proteste, povećavajući ulog u njihovom nastojanju da zbace predsednika Nikolasa Madura.

"Na protestima u sredu bilo nas je milion. Danas će nas biti i više", rekao je lider opozicije Enrike Kapriljes na konferenciji za novinare, preneo je AFP.

Tokom jučerašnjih demonstracija, nazvanih "Majka svih protesta", ubijeni su mladić (17) i devojka (23), a govori se i da je van venecuelanske prestonice ubijen i vojnik, čime je broj ubijenih na protestima od početka meseca porastao na osam.

.

Sve vesti