Protest 18. dan: "Protiv diktature" i po pljusku

Nekoliko desetina učesnika protesta "Protiv diktature" okupilo se oko 18 časova ispred Doma Narodne skupštine u centru Beograda. Protesti, koji traju dve i po nedelje, nastavljeni su i po nevremenu.

Učesnici 18. po redu protesta "Protiv diktature" u Beogradu završili su protestnu šetnju večeras oko 20 sati ispred Doma Narodne skupštine i najavili da će se sutra ponovo okupiti na istom mestu u isto vreme (18 sati). Protestovalo se po kiši i u Nišu, Subotici....

U Nišu su najodvažniji prošetali do Narodnog pozorišta, a potom do Gradske kuće a iz Subotic ce je poručeno da "nije bitno da li nas ima deset, ili sto ili sto hiljada. Bitno je da kažemo da neke stvari u ovoj državi se ne odvijaju tako kako treba da se odvijaju u svakoj normalnoj ili pravnoj državi".

BEOGRAD: NEVREME SKRATILO TRASU

Oko 150 učesnika protesta "Protiv diktature" krenulo je nešto pre 19 časova u šetnju centralnim gradskim ulicama noseći veliki transparent "Sviraj kraj, kulturom protiv diktature".

Kolonu predvode dobošari, a kako je najavljeno, trasa kojom će se demonstranti kretati kraća je zbog kiše i proći će Takovskom i Svetogorskom ulicom ka Trgu Republike odakle će se vratiti na plato ispred Doma Narodne skupštine.

Učesnici protesta nose i transparente "Protiv terora vlasti" i "Nije srpski ćutati" i duvaju u pištaljke.

Saobraćaj je obustavljen na trasi kojom se kreće kolona, a primetni su i policajci u civilu.

Okupljeni su transparent na kome piše "Fer i slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizacija, zaštita i poboljšanje radničkih prava" okrenuli ka skupštinskom zdanju skandirajući poslanicima "Izađite napolje".

Ko je iza protesta a čija verenica prodaje stanove

Pored "Srpskog zida plača" postavljenog na platou ispred Doma Narodne skupštine nalazi se i predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić koji je uzvikivao "Tači u Hag" i zbog "Zida plaća" došao u verbalni sukob sa nekima od demonstranta, ali je incident brzo i bezbolno okončan..

POSTOJANE I NIŠLIJE

Stotinak Nišlija protestovalo je večeras - 15. put zaredom, u protestu "protiv diktature" i "opšteg lošeg stanja u zemlji".

Nakon okupljanja na centralnom gradskom trgu učesnici protesta prošetali su do Narodnog pozorišta, a potom do Gradske kuće.

Tokom protestne šetnje demonstranti su skandirali "Nije naš predsednik", "Av, av, av", "Evo nas opet" i nosili transparente na kojima je pisalo "Da AV čuje naš stav", "Nisam happy", "Kulturu a ne diktaturu".

Oni koji su se večeras okupili, objašnjavali su značajno smanjenje broja učesnika protest lošim vremenom i time što je u nekoliko navrata u toku popodne padala kiša a temperatura bila tek koji stepen iznad nule.

SUBOTICA: NIJE BITNO KOLIKO NAS JE, BITAN JE STAV

Desetak najupornijih se i ;pored kišovitog i hladnog vremena okupilo večeras po šesnaesti put na "Protestu protiv diktature" u Subotici.

Na ulicama od 3. aprila

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije počeli su 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora, i od tada se održavaju svakodnevno u Beogradu, dok su u nekim gradovima imali "uskršnju pauzu". Građani traže smenjivanje "političke elite" fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera".

"Nije bitno da li nas ima deset, ili sto ili sto hiljada. Bitno je da kažemo da neke stvari u ovoj državi se ne odvijaju tako kako treba da se odvijaju u svakoj normalnoj ili pravnoj državi", poručio je jedan od njih.

"Koliko god nas malo bilo, dajemo sve od sebe svaki dan dok se nešto ne promeni", dodao je.

Jedna od demonstrantkinja ističe da "nisu ovce kojima je potreban predvodnik".

"Ono što se radi je direktan napad na našu inteligenciju. Omalovažavaju se naše diplome, naše radno i životno iskustvo. Sputavaju nas u svemu", smatra ona.

Dodaje da na površinu izlazi sve ono protiv čega se borila ona, njeni roditelji i roditelji njenih roditelja.

"Sada je sve to isplivalo na površinu, a sve ono što vredi je otišlo ispod. Zato deco, molim vas, učite jer - znanje je moć", zaključuje ona.

Sledeće okupljanje na istom mestu zakazano je za sutra u 19 časova.

Sve vesti