Upozorenje: Mine ispred vojnog magacina!

Intervidovski poligon "Pasuljanske livade" upozorio je sinoć da se ispred objekta prijavnice magacina "Paraćinske utrine", tri metra od ograde, nalaze tri mine za minobacač 60 milimetara i da je to mesto opasno po život.

0
A- A A+

"Mine su na međusobnom rastojanju od jednog do dva metra, a granica opasnog područja je obeležena crvenom bojom s natpisom 'opasno po život'. To znači da je najstrože zabranjeno svako prikupljanje i diranje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i njihovih delova", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da će o vremenu njihovog uništavanja javnost biti blagovremeno obaveštena a, kako se dodaje, saopštenje je izdato "u cilju informisanja lokalnog stanovništva i preduzimanja mera na sprečavanju nastajanja vanrednih događaja".

Na "Paraćinskim utrinama", oko pet kilometara od centra Paraćina, 19. oktobra 2006. godine došlo je do eksplozije i požara u magacinima Vojske Srbije.

Novinar: Mine iz BiH idu teroristima!

U trenutku eskplozije u magacinima je bilo 4.000 tona municije a eksplodiralo je 1.350 tona.

Ovo područje od 2009. godine od NUS čiste pripadnici Specijalizovane organizacije Rusko-srpskog odreda za humanitarno razminiranje "Emericon Deming", i do sada su otkrili i uništili blizu 13.000 komada NUS.

Razaminiranje se obavlja po projektu i pod nadzorom Centra za razminiranje Srbije, a razminiranje samih magacina, u kojima se dogodila eksplozija je u nadležnosti vojske, jer se radi o vojnim objektima.

------------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti