Štefan Dor i Filharmonija - "Za početnike"

Autor:

Priznati svetski hornista u petak nastupa sa Beogradskom filharmonijom.

0
A- A A+

Prvi hornista Berlinske filharmonije, Štefan Dor, nastupiće u petak u Kolarčevoj zadužbini sa Beogradskom filharmonijom pod upravom Uroša Lajovica, u okviru ciklusa "Za početnike".

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Pored "Koncerta za hornu br. 2" Riharda Štrausa, na repertoaru će biti dela Betovena i Bizea.

Dan nakon beogradskog koncerta, Filharmonija i umetnici sa istim programom nastupaju u Novom Sadu, u okviru Festivala NOMUS.

Štefan Dor je jedan od najpriznatijih svetskih hornista. Bio je prva horna u vodećim orkestrima sveta, a već više od dve decenije je prvi hornista Berlinske filharmonije, u sekciji koja se smatra najboljom na svetu.

Čuveni hornista, pođednako tražen kao solista i kao kamerni muzičar, hvaljen je za svoje interpretacije i nazivan "kraljem horne".

Sa Beogradskom filharmonijom Štefan Dor nastupa prvi put izvodeći Štrausov Koncert br. 2.

"Obožavam Štrausovu muziku, a pogotovo ovo delo. Štraus je bio odličan poznavalac horne, u komponovanju je postavljao veoma visoke zahteve koji pomeraju granice kako instrumenta tako i svirača", rekao je Dor.

"Ako mu niste dorasli, ne svirajte Štrausa, jer će podmuklo pokazati sve vaše slabosti. Ali, ako prihvatite izazov - on će od vas napraviti heroja", dodao je on.

Dirigent Uroš Lajovic sa orkestrom Beogradske filharmonije izvešće Betovenovu uvertiru "Leonora", kao i Prvu simfoniju Bizea.

Sve vesti