Vučić priredio večeru Barišnjikovu

Svetska baletska zvezda Mihail Barišnjikov stigao je sinoć u Beograd, a premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić priredio je večeru u njegovu čast u vili "Mir".

10
A- A A+

Jedan od najvećih baletskih igrača današnjice od nedelje će u glavnom gradu igrati baletske predstave, a domaćin tokom gostovanja u Beogradu mu je balerina Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

Događaj koji Barišnjikov donosi u Beograd je predstava "Brodski/Barišnjikov", nastala u koprodukciji Barišnjikov centra iz Njujorka i Novog teatra iz Rige.

Reč je o pozorišnom komadu za koji vlada ogromno interesovanje velikih svetskih festivala i scena, a predstava je za jednog igrača i zasnovana je na poemama Nobelovca Josifa Brodskog. Barišnjikov je pre toga u Srbiji boravio 2009. godine, kada je nastupao u Novom sadu, jer grad Beograd, kako su tada pisali mediji, nije mogao da podrži njegovo gostovanje.

Slavni Rus je tada sa balerinom Anom Lagunom dve večeri na sceni Srpskog narodnog pozorišta igrao "Tri sola i duet", a u Beogradu će u nedelju, ponedeljak i utorak igrati predstavu "Brodski/Barišnjikov" na sceni Pozorišta na Terazijama.

Izvor: youtube

Mihail Nikolajevič Barišnjikov (61), rođen je u Rigi, kao mladić je nastupao u baletu Kirov u Lenjingradu, a tokom turneje 1974. godine prebegao je u Kanadu, gde je zatražio politički azil.

Kasnije je postao i umetnički direktor Američkog baletskog teatra u Njujorku.

Baryshnikov Arts Center u Njujorku je danas jedna od najvažnijih baletskih baza u SAD, a njegova fondacija, osnovana 2004. godine, koja daje šansu mladim umetnicima, igračima i koreografima, jedna je od najvažnijih baletskih institucija na svetu.

Si: Ovi Srbi su promenili svet...

Barišnjikov se bavio i glumom i televizijskim nastupima. Nominovan je za Oskara za ulogu u filmu "Tacka preokreta" 1977. godine, a ostvario je uloge i u filmovima "Bele noći" i "Plesači".

Televizijska publika pamti ga i po ulozi ruskog umetnika Aleksandra Petrovskog, u poslednjoj sezoni serije "Seks i grad".

Otac je četvoro dece, ćerke Aleksandre iz veze sa glumicom Džesikom Lang, i Sofije, Ane i Petra iz dugogodišnje veze s bivšom balerinom Lisom Rajnhart.

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti