EU zabrinuta zbog Jehovinih svedoka u Rusiji

Nemačka vlada izrazila je zabrinutost zbog odluke Vrhovnog suda Ruske Federacije da Jehovine svedoke proglasi ekstremističkom organizacijom i zabrani sve njene aktivnosti.

51
A- A A+
jehovini svedoci jehova Foto: MONDO
"Federalna vlada zabrinuta je zbog toga što je Rusija zabranila aktivnosti Jehovinih svedoka", rekao je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Martin Šejfer, prenosi TASS.


Rusija je u četvrtak proglasila Jehovine svedoke ekstremističkom organizacijom i zabranila sve aktivnosti na teritoriji Rusije.

Sud je naložio momentalno zatvaranje svih 395 lokalnih ogranaka Jehovinih svedoka u Rusiji i da imovinu zapleni država.

Rusi zabranjuju Jehovine svedoke

Odluka Vrhovnog suda još uvek nije pravosnažna, ali će biti nakon 30 dana ili kada Apelacioni sud izda svoje mišljenje u slučaju da Jehovini svedoci ulože žalbu.

Predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini rekla je da Jehovinim svedocima, kao i svim religijskim grupama mora da bude omogućeno da mirno i bez smetnje uživaju svoja verska prava.

Ona napominje i da Ustav Ruske Federacije, kao i ruske međunarodne obaveze i međunarodni standardi o ljudskim pravima, garantuju slobodu veroispovesti.

U saopštenju se navodi i da Evropska unija nastavlja da promoviše slobodu veroispovesti kao pravo koje može da uživa bilo ko bilo gde, na osnovu principa o jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti.

---------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!


Tagovi:
Sve vesti