Srbija dobila prvi brzi punjač za automobile!

Autor:

Ovaj punjač može da napuni automobil za samo 15 minuta, a evo gde je postavljen!

Prvi brzi punjač za električne automobile u Srbiji, koji može da napuni svaki auto strujom za samo 15 minuta, postavljen je ispred Mašinskog fakulteta u Beogradu i počeo je da radi.

Reč je o punjaču od 50 kilovata koji dnevno može da napuni više od 70 vozila, isproban je ispred Mašinskog fakulteta na električnim vozilima raznih proizvođača, a za nekoliko dana biće premešten na "Petrolovu" pumpu na Čukarici.

Predsednik UO Hidria i potpredsednik Samita 100 Iztok Seljak rekao je da su već otvorili punionicu za električne automobile kod hotela "Meriot", ali da je to prvi brzi punjač koji će biti u upotrebi u Srbiji.

Seljak je pokrenuo projekat "Zelena Balkanika" koji realizuju Hidria i automobilski klaster u Sloveniji sa brojnim međunarodnim partnerima i lokalnim firmama u svakoj zemlji Jugoistočne Evrope, koji treba da omoguće zelenu mobilnost na autoputu od Minhena preko Salcburga, Ljubljane, Zagreba i Beograda, Skoplja i preko takozvane Zelene Adriatke do Podgorice, Tirane, preko Dubrovnika, Splita i Zadra do Kopra, gde se sprema pokretanje Inovativnog centra zelene mobilnosti, koji će da razvija visokotehnološka rešenja.

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

On je kazao da je taj put dug oko 2.400 kilometara i dodao da su u Sloveniji već realizovali projekat Zelena Keltika na regionalnom putu Logatec - Bovec u dužini od 120 kilometara, gde je postavljeno ukupno 10 punjača.

"Nalazimo se u epohalnom periodu velike transformacije društva, koje će se bazirati na obnovljivim izvorima energije i ekonomiji deljenja. Neke industrije će biti izbrisane, a neke će biti izmenjene. Automobilska industrija je jedna od njih", rekao je Seljak.

On je kazao da je cilj da se postave punjači u gradovima na toj ruti, kao i da se kasnije koriste električni autobusi, kao i električni kamioni.

"Čitav region pretvaramo u zelenu laboratoriju. Imaćemo razvojne i inovativne centre u celom regionu", najavljuje on.

Guverner Rotari Distrikta Srbije i Crne Gore Vladimir Matić je izjavio da prvi put u Srbiji možemo videti brzi punjač od 50 kilovata.

On je rekao da su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Privredna komora Srbije na konferencijama najavili uvođenje punjača za električne autoobile i izarazio nadu da će Srbija imati bar 150 punjača duž autoputa u narendih nekoliko godina, kako bi autoput kroz Srbiju mogli da koriste svi koji idu pravcem od Minhena do Soluna.

Putovanje električnim automobilom od Ljubljane do Beograda moglo bi da košta svega 9,6 evra, ukoliko bi postojala mreža brzih stanica za punjenje, a bilo bi potrebno sedam sati za prelazak te razdaljine.

Japan ima više punjača nego benzinskih pumpi, a Kina planira da ima pet miliona punjača do 2020. godine.

Sve vesti