Ambasador SAD: Neoprezne priče o "ujedinjenju"

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, izjavio je da su SAD protiv neopreznih priča o ujedinjenju Kosova i Albanije. Srpski šef diplomatije Ivica Dačić "upozorava ambasadore".

8
A- A A+

"Američka vlada podržava suverenitet i Kosova i Albanije. Mi smo protiv neopreznih razgovora o ujedinjenju i preteranih reakcija na takve izjave koje podrivaju regionalnu stabilnost", kazao je Delavi za Radio Slobodna Evropa.

Samo miran Zapadni Balkan u EU

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić izjavila je da Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu i na tome se radi sa svim partnerima u regionu, na osnovu principa pomirenja i regionalne saradnje.

Reakcija američkog ambasadora usledila je posle izjava premijera Albanije Edij Rame i predsednika Kosova Hašima Tačija.

Rama je za portal Politiko rekao da su otvoreni put prema evrointegracijama i jasna perspektiva jedini način da Balkan ostane u miru, "ali ako ta nada, odnosno perspektiva nedostaje, onda se male unije mogu desiti".

Posle te izjave Tači je za Radio Slobodna Evropa rekao da ako Evropska unija zatvori vrata Kosovu "svi Albanci regiona živeće u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu" i optužio EU da nema nikakvu viziju prema Zapadnom Balkanu.

 "Ako EU nastavi sa ovim zastojem i nejasnim pristupom (prema Zapadnom Balkanu) onda će, naravno, svaka zemlja da donese odluku o svojoj budućnosti, o svojoj sigurnoj budućnosti koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi, ali mi želimo da gradimo multietničke države", rekao je kosovski predsednik.

DAČIĆ: IZJAVE O VELIKOJ ALBANIJI NISU NEOPREZNE, VEĆ OPASNE

Izjave Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua o ujedinjenju svih Albanaca i stvaranju Velike Albanije nisu "neoprezne" ili "ne baš pažljive", kako kažu američki ambasadori, one su opasne po mir i stabilnost Balkana i Evrope, izjavio je danas videpremijer i šef diplomatije Ivica Dačić.

"Da li bi ambasadori tako blago reagovali da je spomenuto Skoplje, grčki Epir ili crnogorski Ulcinj, kao što je Musliju srpski Niš stavio u granice Velike Albanije? Sigurno bi oštrije reagovali - kao da je udar na Srbiju nešto što se može tolerisati", istakao je Dačić povodom, kako je naveo, usaglašenih izjava američkih ambasadora u Beogradu, Prištini i Tirani.

On je dodao da, sve dok se takve izjave jasno ne označe kao pretnja miru u regionu, Albanci će nastaviti sa provokacijama, kao što Musliju nastavlja sa pričom da je vreme za ujedinjenje, čime bi trebalo da se pozabavi tužilaštvo, jer nigde na svetu nije dozvoljeno pozivanje na narušavanje teritorijalnog integriteta jedne zemlje.

"Neće moći ni u Srbiji, jer to što je Srbija uzdržana u reakcijama i što želi da igra konstruktivnu ulogu u regionu, ne znači da je Srbija slaba. Naprotiv, to je odraz naše snage i posvećenosti miru", napomenuo je Dačić.

Jedno je sigurno, takve izjave nisu neoprezne, one su odraz jasne platforme svih Albanaca o Velikoj Albaniji. Juče Kosovo, danas Niš, sutra Skoplje, i tako dalje, dodao je šef srpske diplomatije.

"Nemojte biti neoprezni, Vaše ekselencije, da to ne uvidite na vreme, dok još nije kasno", navodi se u izjavi šefa srpske diplomatije Ivice Dačića.

................................................

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti