Ovo niste znali o trčanju!

Autor:

U susret 30. Beogradskom maratonu razbijamo nekoliko zabluda u vezi sa trčanjem.

16
A- A A+

  /promo/

Za sve vas koji ste odlučili da stanete na maratonsku trku važno podsećanje je da osim dobre opreme i odmora pred trku ne postavljate preambiciozne ciljeve, jer trčanje jeste takmičenje sa samim sobom, a ne sa drugima i štopericom koja odbrojava.

ZABLUDA BR.1

Treba trčati na prste. Ili na pete?!?

Veliki broj studija pokazuje da je trčanje preko pete razumnije i logičnije, pa tako srednjoprugaši (10km) i trkači na duge pruge (polumaraton 21km i maraton 42km) u čak 90% odsto slučajeva kontakt s podlogom ostvaruju s petom umesto prstima. Trkače rekreativce i one malo uspešnije deli jedan detalj: poluprofesionalci i profesionalci, za razliku od rekreativaca, tokom trke kombinuju stilove trčanja (prednji deo stopala, srednji deo, trčanje preko pete). Na taj način jačaju različite grupe mišića i postižu efikasnije i ekonomičnije trčanje.

ZABLUDA BR. 2

Treba se fokusirati ISKLJUČIVO na disanje i tehniku dok trčite?!

Možda vam ovo zvuči ludo i u potpunosti nelogično, ali sve veći broj studija pokazuje da je ekonomičnost trčanja bolja ukoliko se trkač više usmeri na spoljne podražaje nego isključivo na disanje.

ZABLUDA BR. 3

LAGANE PATIKE VS. ČVRSTE PATIKE. MA NAJBOLJE JE DA TRČITE BOSI?

Jedna od najvećih dilema i nedoumica svakog trkača je koje patike izabrati za trčanje. U sportskim radnjama često vas bombarduju čudnim i nerazumljivim izrazima o patikama da im fali samo da same potrče. Ipak je subjektivan osećaj komfora najbolji parametar. Ukoliko ste početnik i nemate uvežbanu i zadovoljavajuću tehniku trčanja izaberite malo stabilniju patiku. Vremenom kada bude imali bolji osjećaj o svom telu, onda više pažnje posvetite subjektivnom osećaju komfora pri odabiru patika.

Ne manje važno je znati zdravstveno stanje organizma za ovako zahtevan fizički napor ili startnu poziciju organizma kada planirate početak intezivne i kontinuirane fizičke aktivnosti.


U MediGroup domovima zdravlja i Opštoj bolnici MediGroup aktuelan je paket "Čekiraj se", koji podrazumeva krvnu sliku (leukocitarna formula + glukoza), urin, ekg pregled i razgovor sa internistom. Prošireni paket pored svega toga podrazumeva i pregled kod kardiologa, test opterećenja na traci, i analizu kalijuma uz analizu krvi. Dobra procena stanja organizma i razuman cilj ključ su za uspeh na Maratonu.

Prošle godine Amerikanka Ajda Kiling koja ima 100 godina postavila je rekord u trčanju na 100 metara prešavši tu distancu za minut i 17 sekundi.

Koji je tvoj izgovor da ne trčiš?

O HIPOKINEZIJI (bolest nekretanja)

Izvor: YouTube

DETALJNO uputstvo za subotu: Kako do tačke B?

MONDO FITNES: KORISNE VEŽBE, ODRŽAVANJE KONDICIJE, ANTISTRES PROGRAM...

Sve vesti