Posle ovoga nećete želeti drugi napitak

Autor:

Kada vidite kakve sve efekte ima zeleni čaj, više nećete želeti da pijete nijedan drugi napitak.

7
A- A A+

Zeleni čaj ima najveću koncentraciju antioksidanata koji se nazivaju polifenoli. Taj čaj se vekovima koristi u Indiji i Kini za razne stvari, uključujući i za umanjivanje bora.

Mnogi stručnjaci tvrde da polifenoli pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji inače ubrzavaju proces starenje i dovode do bolesti srca. Evo šta sve može zeleni čaj.

Ubrzava metabolizam

Ovaj čaj sadrži kofein i katehin (vrsta antioksidanta), koji pomažu telu da sagori više kalorija. Upravo iz tog razloga, na mnogim proizvodima za mršavljenje piše da sadrže dosta zelenog čaja.

Ovaj čaj, naravno, nije svemoguć i neće vam šoljica skinuti deset kilograma, ali je uz zdravu ishranu i vežbanje dobra pomoć u mršavljenju.

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Snižava holesterol

Studija iz 2011. godine pokazala je da katehini koji se nalaze u zelenom čaju mogu malo da snize nivo holesterola.

Snižavaju krvni pritisak

Neke prethodne studije pokazale su da konzumiranje zelenog čaja ima umeren efekat na snižavanje visokog krvnog pritiska.

Pomaže u kontrolisanju dijabetesa

Zeleni čaj svakako ne može da zameni terapiju za dijabetes koju lekar propiše, ali je dobra prevencija za dijabetes tipa 1 i usporava napredak kod onih koji već imaju povišen šećer u krvi.

Takođe, zeleni čaj pomaže organizmu da pretvori glukozu u energiju, a neka istraživanja sugerišu na to da može da pomogne u kontrolisanju dijabetesa tipa 2.

Dobar je za zube

Zeleni čaj jednako je efektan za ispiranje usta kao i neka sredstva za ispiranje usta. Naravno, samo ako ga pijete bez šećera i ikakvih drugih dodataka.

Pomaže kod anksioznosti

Zeleni čaj, kao što smo već rekli, sadrži kofein koji baš i nije najbolji prijatelj kada treba da "smirite um". Međutim, ovaj čaj sadrži i amino kiselinu teanin, koja povećava aktivnost neurotransmitera GABA i na taj način pomaže mozgu da se opusti. Takođe, ta supstanca povećava nivo dopamina.

Tagovi:
Sve vesti