Novi protest: U subotu "Marš za nauku" u Beogradu

Autor:

Marš za nauku biće održan sutra u Beogradu, a na njega su pozvani svi naučnici i istraživači iz Srbije, kao i oni kojima je stalo do nauke, saopštio je danas Institut za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda.

1
A- A A+

"Ovaj marš je nestranački, ali je politički jer zahteva da se kreatori politika vode naučno zasnovanim argumentima u javnom interesu. Naučno mišljenje ne sme biti podređeno bilo kakvom obliku kratkoročnog i kratkovidog političkog interesa. Stoga, marširamo zajedno protiv politika koje marginalizuju, zloupotrebljavaju i ograničavaju nauku", navodi se u saopštenju.

Okupljanje je zakazano za subotu u 17 časova ispred zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti, posle čega će okupljeni prošetati rutom Studentski trg - Muzej Nikole Tesle – Nemanjina - Narodna skupština, kazali su agenciji Beta u tom institutu.

Marš za nauku se na Dan planete Zemlje održava širom sveta i predstavlja zajednički pokušaj naučnika i naučnica da na globalnom nivou odbrane ključnu ulogu koju nauka ima za društvo: zdravlje, sigurnost, ekonomiju i politiku, da afirmišu kritičko mišljenje i politiku koja se zasniva na činjenicama i argumentima, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je važno da polje nauke ostane slobodno i nezavisno, jer je posvećeno opštem dobru, jer je u osnovi demokratije i jer pomaže da se neguje kritičko mišljenje.

"Marširamo zajedno i tražimo: transparentnost i uključenost u donošenju odluka, finansiranje nauke koje nije na granici održanja, i vraćanje dostojanstva i integriteta u nauci. Na nama je da postanemo jači glas u svojim zajednicama i da omogućimo svima da razumeju i cene vitalni doprinos koji nauka pruža društvu. Stoga, marš za nauku traži vraćanje glasa nauci", piše u saopštenju.

.......................

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti