Pankeri "udaraju" ponovo!

Jedna od najuticajnih domaćih pank grupa 80-ih godina, ponovo uživo u Beogradu. Grupa NBG 29. aprila u Domu omladine.

Grupa NBG nastala je 1984. godine, kao deo autentične rokenrol, pank, rep scene koja je formirana na prostoru omeđenom rekom Savom, novobežanijskim grobljem i zemunskom stranom grada.

Originalnu postavu su činili Mališa-bubanj, Sisa-vokal, Kara-gitara i Vlajsa-bas.

Kada se 1997. na tržištu pojavio njihov prvi album, odmah postaje oda novobeogradskom načinu života, širi priču o usamljenom pojedincu suočenim sa egzistencijalnom užasom getoizirane svakodnevnice, o gubitku ličnosti u takvim okolnostima, o životu klinaca sa "Novaka" (Novog Beograda), koji su izmislili pank-blok, birali flašu piva ispred samoposluge umesto kafića i koristili sleng koji će kasnije reperi prisvojiti i nosačima zvuka razaslati u etar.

Nakon tragične smrti originalnog bubnjara Mališe, u bend dolazi stari ortak iz kraja, Markoski i bend nastavlja da radi, da bi 2000. godine objavio drugi album koji je učvrstio prepoznatljiv zvuk i temelj kultne pank-rok grupe NBG.

Tekstovi koji ne izbegavaju nijednu efektnu reč, moćne i sirove gitare, ritam sekcija od koje otpada malter sa zidova i vokal koji ne prašta nikome, niti od bilo koga traži oproštaj. NBG naziva stvari isključivo pravim imenima, čvrst stav i svest, "prljava" svirka i provokativni tekstovi kao karikatura naše situacije, vremena i sveta u kojem živimo.

NBG je sredinom osamdesetih predstavljao izvorni punk zvuk koji je dopirao iz betonskog inkubatora Novog Beograda.

Posle nekoliko dužih pauza, dobro poznata ekipa se ponovo okupila da vrati srce panka na pank način.

Nove pesme "Akcija", "Vanredno stanje" i "Tebe vole blokovi" najavljuju koncerte i dugo očekivani novi album...

"AKCIJA"

Izvor: YouTubeJedna retro pesma :)

Izvor: YouTube

Sve vesti