Promocija Beograda i zdravog života

Autor:

Olivera Jevtić, Darko Živanović i legende svetske atletike najavile su subotnji spektakl na ulicama glavnog grada.

U subotu u 10 časova, na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Resavske ulice, oko 7.000 takmičara počeće maratonsku i polumaratonsku trku, u okviru jubilarnog 30. Beogradskog maratona.

Tim povodom su u petak, u Svečanoj sali gradske Skupštine, odabrani takmičari, uključujući naše Oliveru Jevtić i Darka Živanovića, najavili ovu manifestaciju zajedno sa sedmoro legendi svetske atletike i svetskog sporta.

U pitanju su Portugalka Roza Mota, Ruskinja Galina Čistjakova, Kubanac Havijer Sotomajor, Amerikanci Bob Bimon, Kevin Jang i Majk Pauel, kao i Finac Lase Viren, koji su prethodnih godina bili promoteri maratona, a sada su došli u sklopu projekta "Legende ponovo u Beogradu".

"Spremna sam za ovaj veliki događaj. Imala sam provere na polumaratonima u Splitu, Staroj Zagori i Jagodini i na osnovu njih vidim da sam spremna za rezultat od oko 2:34 časa, međutim, niko ne može da predvidi kako će mu se organizam ponašati posle 35. kilometra", rekla je Olivera Jevtić, vicešampionka Evrope u maratonu iz 2006. i petostruka olimpijka.

Ona je na Beogradskom maratonu učestvovala 12 puta i ostvarila 10 pobeda - dve na 42,195 kilometara i čak osam na duplo kraćoj deonici.

"Jedva čekam start, za mene je Beograd najlepši u aprilu", dodala je Olivera, čiji lični rekord (2:25,23) datira još iz Roterdama 2003.

Srpski olimpijac iz Londona 2012, Darko Živanović (lični rekord 2:17,11), ima tri pobede u polumaratonu, a u subotu će debitovati u glavnoj trci.

"Zadovoljan sam formom i pokušaću da popravim lični rekord. Volim Beogradski maraton jer je organizacija izuzetna, a uz to trčim pred svojim ljudima. To će mi uz najavljene dobre vremenske uslove pomoći da dam maksimum", istakao je Živanović, koji veruje da će u događaju podjednako uživati i trkači amateri.


Gradonačelnik Siniša Mali zahvalio se atletskim legendama na dolasku u Beograd "zbog promocije sporta, zdravog načina života" i samog glavnog grada Srbije.

"Imaćemo rekordan broj od preko 7.000 maratonaca i polumaratonaca, a nadamo se da ćemo u trci zadovoljstva imati više od 20.000 nasmejanih lica. Imamo novu stazu za polumaraton i maraton, koja novim mostom na Adi spaja stari i novi deo Beograda još čvršćom vezom. Ovaj grad će nastaviti da raste, a maraton će rasti uz njega", poručio je Mali.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Video poruku pred 30. Beogradski maraton poslao je Sergej Bubka, petostruki svetski prvak i olimpijski šampion u skoku s motkom, koji je postavljao svetski rekord čak 35 puta i po tome je bez premca u istoriji atletike.

Potpredsednik Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF), član MOK i predsednik Olimpijskog komiteta Ukrajine bio je u Beogradu prilikom nedavno održanog Evropskog prvenstva u dvorani, a obaveze su ga sprečile da dođe ponovo.

Sve vesti