• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Žanka" uručena Olgi Odanović

Izvor MONDO/Tanjug

Glumica o Nušiću, mladim rediteljima i pristupanju svakom projektu "kao da je prvi put".

Ovogodišnja laureatkinja nagrade "Žanka Stokic" Olga Odanovic kaže da je sa legendarnom Žankom povezuje Nušic, ali i jednostavnost i posvecenost pozorištu.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

"Ona je bila Nušiceva glumica, ja sam dosta igrala u Nušicevim komadima na svoju veliku radost i srecu, prosto sam imala tu šansu. Jagoš Markovic me je otkrio na akademiji i onda su se redale te uloge i danas igramo 'Gospodu ministarku' i 'Poslanika'. Igrala sam i 'Put oko sveta', 'Sumnjivo lice'", rekla je Odanoviceva Tanjugu nakon urucenja nagrade u Narodnom pozorištu.

Ona je podsetila da je Žanka Stokic imala vrlo dramatican i uzbudljiv život.

"Nikad nije vreme za pozorište, a ona je radila u tom vremenu u kome je živela. Ja radim u vremenu koje pripada svima nama koji u njemu živimo, jer mi drugo vreme nemamo i to je nešto što ce spajati i sada i uvek sve naše profesije, ne samo glumacke", primetila je prvakinja Drame nacionalnog teatra.

Žanku ona doživljava kao jednostavnu ženu, ali i dodaje da je bila i mangup.

"Ja ne mogu da pricam o sebi, ali imam taj mangupski fazon i jednostavnost koju je imala Zzanka i predanost glumi, tu posvecenost, jer Žanka jednako je pozorište. To je bio njen život i nije imala drugi život osim svojih uloga. Na neki nacin to može da nas poveže, jer ja bez ovog posla ne bih bila srecna, ne bih bila ono što bi trebalo da budem u životu, to je ta moja potreba, cežnja i želja da budem na sceni i imam priliku da nešto kažem", objasnila je Odanoviceva.

Odanovic je igrala baba Poleksiju u predstavi "Carev zatocnik" koja joj je donela Sterijinu nagradu, zatim Helenu u "Snu letnje noci", Arsinoju u "Mizantropu", Oliviju u "Bogojavljenskoj noci", Daru u "Gospodi ministarki", Femu u "Pokondiranoj tikvi", Juliju Tesman u "Hedi Gabler", majka Janju u "Beloj kafi", "Matrjonu u "Carstvu mraka".

Šira publika je poznaje po ulogama Rade u filmu "Kad porastem bicu kengur". Paraskeve u filmu "Guca", baba Savete u ostvarenju "Led", Zlatane u seriji "Selo gori, a baba se cešlja" i Milijarde u "Vojnoj akademiji", a Odanovic istice da i posle 30 godina svaku predstavu igra kao da joj je prva.

"Ja se i danas ponašam kao da mi je svaka predstava prva u životu i mislim da je to jedini i pravi put da opstanete i da sacuvamo pozorište, našu pozorišnu vrednost i istoriju i da pravimo dobre predstave i kada vreme nije. Kada nije vreme za pozorište, tada se dogadaju prave stvari", kaže priznata glumica.

"Kada krenem nešto da radim, radim kao da mi je prvi put, radim sa velikim entuzijazmom, sa velikom ljubavlju, dajem se 150 posto. Nekad idem i preko svojih granica. Par puta su mi rekli: Olga, ako nastaviš ovako da se baviš glumom, nece biti dobro. Ali ja umem samo tako. Dokle god budemo imali takav odnos prema pozorištu, mislim da cemo opstati i imacemo mnogo toga da kažemo", rekla je Odanovic.

U obrazloženju "Nušiceve nagrade", koju je dobila 2011. za životno delo glumcu komicaru stoji: "Šekspirovoj, Sterijinoj, Nušicevoj i našoj poetesi glume. Igra Olge Odanovic je kao san na javi".

Odanovic, koja je ovoga puta nagradena kao licnost koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralackom zrelošcu i bogatstvom glumackog izraza, kaže da je mnogo srecna što je mladi reditelji zovu u podelu i sa punom verom joj daju velike zadatke.

"Mlad svet gleda stvari iz drugog ugla, ja sam druga generacija, razlika medu nama je 30 godina, ali oni su me naucili da mislim i zahvalna sam Igoru Vuku Torbici koji mi je dao priliku da igram u 'Carstvu mraka'. Nikad nisam igrala takvu vrstu uloge i zahvalna Milanu Neškovicu za ulogu u 'Beloj kafi'", rekla je Odanovic, koju vec u junu ocekuje novi projekat sa "fantasticnim rediteljem sa kojim do sada nije saradivala".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE