Kako da znate da li vam nedostaje kalijuma

Autor:

Kalijum nam je neophodan da bismo imali snažne mišiće i da bi naš nervni i kardiovaskularni sistem funkcionisali kako treba. Evo kako da znate da li bi trebalo da "pojačate" unos namirnica bogatih kalijumom.

2
A- A A+

  Kad razmišljate o vitaminima i mineralima, ili kad u apoteci birate suplemente, kalijum verovatno nije nešto što vam prvo padne na pamet. Ali, ne bi trebalo da ga gubimo iz vida. Kalijum nam je neophodan da bismo imali snažne mišiće i da bi naš nervni i kardiovaskularni sistem funkcionisali kako treba.

Ovaj važan nutrijent nalazi se i u nekim vrlo ukusnim namirnicama, recimo, u lubenici, cvekli, bananama i pasulju.

Ali, čak i ako unosite preporučenih 4.700 miligrama dnevno, može se desiti da vam to nije dovoljno. Zašto? Zato što što više kalijuma unosite, to više kalijuma vaše telo izlučuje, objašnjava internista dr Dženet Bril.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Simptomi nedostatka kalijuma nisu uvek prepoznatljivi na prvi pogled, jer ih je lako pomešati sa simptomima nekih drugih poremećaja, ali ako imate neki od simptoma ili problema sa liste koja sledi, možda bi trebalo da proverite nivo kalijuma u organizmu.

Osećate se kao "isceđena krpa"

Svakoj ćeliji u našem telu potreban je odgovarajući nivo kalijuma da bi mogla da funkcioniše, a ako ga nemate dovoljno, jedan od prvih simptoma biće konstantan umor. Ako ste, recimo, posle treninga na kakav ste navikli umorniji nego obično, i to stanje potraje, a pri tome ste svesni da spavate dovoljno i niste pod naročitim stresom, nedostatak kalijuma može biti uzrok.

Namirnice bogate kalijumom:

Banane (voćka srednje veličine ima oko 22 mg, što zadovoljava oko 9% odsto dnevnih potreba), batat ili slatki krompir (plod srednje veličine ima oko 540 mg kalijuma, što je 12% dnevnih potreba), beli krompir (941 mg, 20% dnevnih potreba), lubenica (dve kriške imaju oko 640 mg, 14% dnevnih potreba), jogurt (jedna šolja ima 573 mg, što je oko 12% dnevnih potreba), beli pasulj (šolja ima čak 1189 mg, što je četvrtina dnevnih potreba), kuvana cvekla (šolja sadrži 518 mg, što je 11% dnevnih potreba).

Krvni pritisak vam je povišen

Kalijum je važan za opuštanje krvnih sudova, objašnjava dr Bril. Ako ga nemate dovoljno, krvni sudovi su zgrčeni i to, između ostalog, izaziva povišen krvni pritisak.

Hranite se, uglavnom, "iz kesica i kutijica"

Ako se vaša ishrana pretežno zasniva na prerađenim namirnicama, ako jedete brzu hranu i gotova jela iz supermarketa, izvesno je da će vam u nekom trenutku zafaliti kalijuma. Stvar je u tome što ovakva jela, kao i grickalice poput čipsa, krekera i smrznute hrane uglavnom sadrže previše natrijuma. Smanjite unos slane hrane da biste telu pomogli da zadrži i iskoristi više kalijuma iz namirnica koje unosite.

Često osećate slabost ili grčeve u mišićima

Kalijum ima važnu ulogu u kontrakcijama i opuštanju glatkih mišića, a kad je njegov nivo nizak, javljaju se bolovi i grčevi u mišićima.

Srce vam "preskače"

Kad srce "preskoči"ili naglo ubrza rad, to ume da bude zastrašujuće, naročito kad se to desi bez očiglednog razloga. Ovu pojavu može izazvati mnogo različitih stvari, ali nizak nivo kalijuma je jedan od mogućih uzroka.

Hvataju vas nesvestice ili vam se vrti u glavi

Nizak nivo kalijuma može da uspori otkucaje srca toliko da se na trenutak osećate kao da ćete pasti u nesvest. To se ne dešava često, i uzroci ovakvog stanja mogu biti različiti, ali i nedostatak kalijuma može da dovede do toga. Ako vam se ovo često dešava, idite kod lekara odmah.

Patite od zatvora

Nizak nivo kalijuma usporava telesne funkcije, pa ni rad sistema organa za varenje nije izuzetak. Ako patite od nadimanja, grčeva u stomaku i zatvora, proverite nivo kalijuma.

Osećate trnce i ukočenost

Kalijum održava naše nerve zdravim, i ako ga ne unosimo dovoljno, može se desiti da osećamo neprijatne trnce u telu. Ako vam se ovo često dešava, pojačajte unos namirnica bogatih kalijumom, prenosi portal Prevention.

Kako da znate da li vam fali magnezijuma

----------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Povezano

Sve vesti