Opasan seks "trend" za koji treba da znate

Autor:

Ovo nije novi seks trend, ali je u svetu u poslednje vreme sve više slučajeva.

30
A- A A+

Aleksandra Brodski, studentkinja "Jejla", želi da podigne svest ljudi o ovom opasnom trendu, za koji tvrdi da je vrsta seksualnog nasilja.

Reč je o takozvanom stiltingu ili stiltovanju, što podrazumeva praksu kada muškarac usred odnosa skine kondom, a da njegova partnerka i ne zna da je to uradio.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Brodski tvrdi da se ovim činom seks pretvara u seksualno zlostavljanje i smatra da bi ga tako i trebalo tretirati, kao seksualni napad.

Ona dodaje da se iznenadnim i "tajnim" (bez saglasnosti partnerke) skidanjem kondoma žene izlažu riziku od neželjene trudnoće i raznih bolesti.

Brodski je za potrebe studije razgovarala sa ženom koju je predstavila kao Rebeku, a koja je bila žrtva stiltovanja i koja je takođe radila u kol centru za žrtve seksualnog nasilja.

Rebeka je ispričala da mnoge žene zovu taj centar nakon stiltovanja, ali nisu znale kako da objasne svoje iskustvo.

"One najčešće počinju priču rečima: 'Nisam sigurna da li je to silovanje, ali…'", kaže Rebeka.

Brodski, koja je inače za "Hafington post" napisala tekst o stiltovanju, kaže da želi da podigne svest o ovom problemu, koji je veoma čest jer "devojke to često smatraju jednostavno lošim seksom, a ne nasiljem".

U januaru je u Švajcarskoj jedan muškarac osuđen za silovanje nakon što je usred seksa skinuo kondom, bez saglasnosti partnerke.

Stručnjaci upozoravaju da usled stiltovanja može doći do neželjene trudnoće, ali se mogu preneti i polne bolesti poput hlamidije, genitalnog hepresa, HPV virusa, gonoreje, HIV-a i sifilisa.

"Infekcije se mogu preneti čak i kada penis ne uđe ceo u vaginu, kao i u slučajevima kada muškarac ne ejakulira. Infekcije mogu da se nalaze u preejakulatu", upozoravaju ginekolozi.

Oni dodaju da i plitka penetracija nosi veliki rizik i da korišćenje prezervativa može da zaštiti od infekcija.

Sve vesti