mondo.rs

Nije važna telesna masa, već…

Autor:

Ljudi koji imaju indeks telesne mase (BMI) u granicama normale, ali imaju salo na stomaku, izloženi su većem riziku od rane smrti, u odnosu na one kojima je višak drugačije raspoređen.

1
A- A A+

Medicinski stručnjaci najčešće mere indeks telesne mase kako bi odredili da li je osoba zdrava, da li ima višak kilograma ili je gojazna.

Međutim, stručnjaci tvrde da je zapravo odnos obima između struka i kukova daleko tačniji indikator zdravlja.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Prema indeksu telesne mase, koji se izračunava na osnovu telesne masti zasnovane na odnosu visine i težine, zdrava osoba ima taj odnos između 18,5 i 24,9.

Oni kojima je ovaj indeks manji od 18,5 smatraju se nezdravim, neuhranjenim, oni koji imaju skor između 25 i 29,9 imaju višak kilograma, a rezultat viši od 30 znači da je osoba gojazna.

Stručnjaci, međutim, ističu da je problem sa indeksom telesne masti taj što se ne uzima u obzir gde se ta mast odnosno salo nalazi, a u obzir se ne uzima ni mišićna masa.

Poređenja radi, odnos struka i kukova se računa tako što se obim struka podeli sa obimom kukova.

Nakon što su izmerili to ko 42.000 učesnika studije u periodu od 10 godina, naučnici iz Australije su utvrdili da su oni koji imaju normalan BMI, ali imaju višak masti u predelu stomaka, izloženi 22 odsto većem riziku od smrti.

Ovo istraživanje je pokazalo da žene kod kojih je ovaj odnos 0,85 i muškarci kod kojih je odnos 0,9 imaju povećan nivo visceralne masti (unutrašnja mast koja se taloži oko organa), koja je povezana sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i infarkta.

"Naše istraživanje pokazuje da su osobe koje imaju normalnu telesnu masu, ali imaju višak masti u centralnom delu tela, izložene većem riziku od smrti", kaže profesor Mark Hejmer.

"To je dokaz da čak i ako je vaš BMI u granicama normale, ali imate salo na stomaku, izloženi ste većem riziku. U tom slučaju, trebalo da uradite sve što je u vašoj moći da skinete salo u predelu stomaka", kaže profesor.

Povezano

Sve vesti