mondo.rs

Kada opadanje kose treba da vas zabrine

Autor:

Normalno je da na odeći koju nosite ili na četki nakon češljanja nađete poneku svoju dlaku. Ali, kada je opadanja kose znak za brigu?

0
A- A A+

Stručnjaci kažu da je normalno da nam tokom dana opadne oko 100 dlaka.

"Ako vam dnevno opadne više od 150 dlaka, trebalo bi da posetite lekara", kaže dermatolog dr Eleni Jasemides.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

"To može da bude znak da ste počeli da ćelavite, i ako ste ženskog pola jer je to stanje koje pogađa oko polovine žena starijih od 30 godina", objašnjava ona.

Gubljenje kose kod žena je nasledno i zbog toga se ne može u potpunosti sprečiti.

"U ovim slučajevima, kosa se gubi postepeno, ali je opadanje dlaka primetno. Sve više dlaka vam ostaje na četki ili u kadi nakon pranja kose, a primetno je i da se kosa istanjila na temenu", ističe dr Jasemides.

Dermatolog kaže da je rani tretman od ključnog značaja kod ovo stanja koje se vremenom pogoršava.

Naučnica Marija Halas koja je istraživala opadanje kose kaže da 50 odsto muškaraca do 50. godine počne da ćelavi zbog DHT androgenog hormona.

"Međutim, i kod žena se javlja isti problem kada počne da im opada nivo estrogena tokom godina. Taj proces počinje oko 25. godine života, ali je najizraženija posle menopauze", kaže ona.

Iako je reč o naslednom i genetskom stanju, ipak možete da preduzmete neke korake kako biste, ako ne sprečili, ono barem umanjili opadanje kose.

Stručnjaci kažu da je za zdravu kosu važno da unosite dovoljno proteina i da ako počne da vam opada više nego inače, povećate količinu proteina koju unosite.

Kod mlađih žena, nedostatak gvožđa u organizmu je čest uzrok opadanja kose, pa ako imate taj problem, navalite na namirnice koje sadrže dosta gvožđa.

Povezano

Sve vesti