• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreator Martija Misterije gost Beograda

Izvor mondo.rs

Marti Misterija slavi 35 godina. A u Beograd, na prvi Beogradski festival stripa - TRAS, dolazi jedan od njegovih tvoraca - scenarista Alfredo Kasteli (Alfredo Castelli).

Marti Misterija (Martin Mystere) ili "Detektiv nemogućeg". Crtani strip italijanskih autora Alfreda Kastelija i Đankarla Alesandrinija, koji je prvi put objavljen 1982. godine, uspeo je da se izbori za svoje mesto među ljubiteljima stripa, koji su do tada bili više okrenuti herojima, kakvi su bili Zagor, Blek Stena, Komandant Mark, Teks Viler...

Marti je smešten u atmosferu koja više odgovara kasnijim X-files, nego oono na šta je publika do tada navikla - prerije, šume Darkvuda i Ontarija. Misteriozne, neobjašnjive pojave koje Marzi rešava uz pomoć svog prijatelja Jave (mutavi i veoma jak neandertalac kojeg je pronašao u gradu Lusid Šedous u Mongoliji) i verenice Dijane Lombard. Svaki heroj mora da ima i svog zakletog neprijatelja, a scenarista Alfredo Kasteli, koji je na liku i priči o Marti Misteriji radio nekoliko godina, dodelio je te uloge Sergeju Orlofu, bivšem Martijevom kolegi i prijatelju iz mladosti, potom zloći mr. Džinks i tajnoj vladinoj organizaciji "Ljudi u crnom".

Upravi će Alfredo Kasteli doći na prvi Beogradski festival stripa - TRAS!, koji će biti otvoren u petak, 12. maja, a osim njega gosti festivala biće i crtači Mauro Laurenti i Valter Venturi (obojica poznata po radu na Zagoru).

KO JE MARTI MISTERIJA?

Marti Misterija je istoričar, arheolog, antropolog, avanturista, pisac, TV producent i sakupljač neobičnih predmeta. Živi u Njujorku, gde je i rođen kao Marti Žak Misterija, a tokom mladosti je studirao u Italiji. Nakon pogibije roditelja u misterioznoj avionskoj nesreći 1965. godine, počinje da se bavi proučavanjem neobjašnjivih događaja i mesta iz ljudske istorije. Takođe, pomaže njujorškoj policiji i tajnim vladinim agencijama u njihovim istraživanjima, kao i svakome ko od njega zatraži pomoć i uspe da ga zaintrigira svojim slučajem.

Festival počinje u petak, 12. maja, u 19 časova, u Multumedijalnoj sali, Centra za kulturu Vlada Divljan.

U tri festivalska dana, program je organizovan tako da je petak (12. maja) rezervisan za koktel otvaranja i izložbu, dok će cela subota (13. maj) biti posvećena berzi stripova na otvorenom, ispred CK Vlada Divljan (12-20 časova), kao i crtanju, razgovorima i duženju sa italijanskim autorima, kao i večernjim filmskim projekcijama.

Nedelja (14. maj) je namenjena dečijem maskenbalu (12-14 časova), kao i domaćim i regionalnim autorima Štef Bartolić, M. Milutinović Brada, Jovan Ukropina, Siniša Radović.

Festival će uveče biti zatvoren aukcijom izloženih strip tabli (20 časova).

Svi programski sadržaji su besplatni i otvoreni za sve zainteresovane. Više o festivalu pronađite na Facebook stranici.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cvrcak

Vise ovakvih vijesti,please! :-)

SERIJE