• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mirko Ilić: NE netoleranciji!

Izvor mondo.rs

Jedan od najuspešnijih grafičkih dizajnera ex-YU Mirko Ilić gost Mikser festivala.

U okviru devetog izdanja Mikser festivala 2017 koji će biti održan od 25. do 28. maja u silosima Žitomlina na Donjem Dorćolu, pod autobiografskim sloganom "MIGRACIJA", Beograd će posetiti Mirko Ilić, jedan od najuspešnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije.

Pored učestovavanja u žiriju za regionalni konkurs "Kuća za sve naše ljude" za grafički dizajn fasade budućeg regionalnog kulturnog centra Mikser House koji se otvara 8. septembra 2017. godine u Sarajevu, povod za posetu je i izložba "Tolerancija", koja predstavlja radove najuticajnijih grafičkih dizajnera sadašnjice, a koju će publika Mikser festivala 2017 imati priliku da premijerno pogleda.

Mikser se oprostio od Savamale

Najavljujući izložbu, Mirko Ilić, objasnio je šta za njega znači tolerancija:

"Najčešći razlozi netolerancije su pripadanje 'pogrešnom' plemenu, 'pogrešna' boja kože, 'pogrešna' seksualna orjentacija, 'pogrešna' religija. Tri od ova četiri 'pogrešna' razloga prouzrokovana su rođenjem. A, to je nešto za šta osoba zapravo nije odgovorna, nije uopše u mogućnosti da kontroliše. Dakle, ne tolerišu te takvim kakav si rođen! Dakle, bolje je da nisi rođen. Dakle, bolje je da ne postojiš, bolje je da si mrtav. Zar to nije užasno?

Uz to, te tri "pogrešne" stvari čine maksimalno 10 odsto naših razlika, u ostalih 90 odsto smo isti. Želimo voleti. Želimo biti voljeni. Želimo sigurnost. Želimo posao, hranu, vodu, krov nad glavom. Želimo dug život sebi i svojoj deci. Zar to nije više razloga za toleranciju, nego netoleranciju? Ova izložba bi trebalo da bude mali vizuelni podsetnik na to", istakao je Ilić.

Autori izloženih plakata su: Milton Glaser (SAD), Yuko Shimizu (Japan), Paula Scher (SAD), Novi kolektivizem (Slovenija), Iztvan Orosz (Mađarska), Peter Bankov (Rusija) Jainping He (Kina), Fons Hickmann (Nemačka), Michel  Tartakover (Israel), Sue Coe (Velika Britanija), Anette Lenz (Francuska), Tarek Atrissi (Liban), Hamza Abdelal (Jordan), Mwalimu Saki Mafundikwa (Zimbabve), Sarp Sozdinler (Turska), Reza Abedini (Iran), Xiao Yong (Kina), Felipe Taborda (Brazil), Manuel Estrada (Španija), Anur Hadžiomerspahić (BiH), Srđa Dragović (Crna Gora).

Mirko Ilić biće i učesnik debate koju organizuju Mikser festival i nedeljni magazin "Nedeljnik" koja će se baviti temama govora mržnje u medijima u okviru festivalske celine MikserTalks.

Mirko Ilić rođen je u Bosni. Profesionalnu dizajnersku karijeru započeo je u Evropi učestvujući kao ilustrator i umetnički direktor u kreiranju brojnih postera, omota albuma i stripova. Godine 1986. odlazi u SAD gde radi kao ilustrator vodećih magazina i novina. Godine 1991. postao je umetnički direktor međunarodnog magazina "Time", a godinu kasnije i umetnički direktor editorijala u "New Xork Times". Godine 1995. osnovao je Mirko Ilić Corp. studio grafičkog dizajna i 3-D kompjuterske grafike. Dobitnik je nagrada Društva ilustratora, Društva dizajnera u izdavaštvu, Društva novinskog dizajna, Kluba umetničkih direktora i ID Magazina. 1994. i 1995. godine je bio potpredsednik AIGA ogranka u Njujorku. Trenutno radi kao predavač na master studijama Fakulteta vizuelnih umetnosti. Sa Stivenom Helerom bio je koautor serije "Genius Moves knjiga: 100 ikona grafičkog dizajna" (2001.), "Rukom napisan" (2006.) i "Anatomija dizajna" (2007.), a sa Miltonom Glejzerom je koautor izložbe "Dizajn neslaganja: društveno i politički inspirisan grafički dizajn" (2006).

Mirkovi radovi su višestruko nagrađivani i nalaze se u kolekcijama prestižnih institucija kao što su muzej Smithsonian i MoMa u Njujorku.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE