Naši hirurzi operisali što nisu smeli nemački

Prvi put u Srbiji urađeno je izuzetno složeno hirurško odstranjivanje tumora u usnoj duplji. Zahvat izveo tim stručnjaka predvođen profesorom dr Živoradom Nikolićem, pišu "Večernje novosti".

28
A- A A+

Složena i izuzetno obimna operacija uznapredovalog tumora poda usne duplje, jezika, tonzile, gornje vilice i mekog nepca, izvedena je prvi put u Srbiji, u jednoj privatnoj bolnici!

Tim stručnjaka, na čelu sa profesorom dr Živoradom Nikolićem, kranomaksilofacijalnim hirurgom, uklonio je 59-godišnjem pacijentu Ć. Z. tumor veličine ljudske pesnice. Postoperativni tok je protekao bez problema i on je desetog dana otpušten iz bolnice, pišu "Novosti".

Prema rečima profesora Nikolića, pacijent je, pre dve godine, bio podvrgnut zračnoj terapiji, nakon koje se tumor povukao. Međutim, pojavio se ponovo, a da bi opet mogao na zračenje, bilo je neophodno da se hirurški odstrani. Zbog velikog rizika nijedna zdravstvena ustanova kojoj se Ć. Z. obratio, nije želela da preuzme odgovornost za ishod operacije. Pomoć je potražio i u Nemačkoj, ali ni tamo nisu želeli da rizikuju.

Uči da govori

Pacijent će, posle oporavaka, moći normalno da se hrani. Iako je nakon operacije mogao da govori, to je bilo nerazgovetno, tako da mu predstoji ponovno učenje govora.

"U svojoj 30 godina dugoj lekarskoj karijeri i posle više stotina urađenih onkoloških operacija, ovako obiman onkološki zahvat iz oblasti maksilofacijalne hirurgije nisam uradio, niti video", kaže prof. Nikolić.

"Operacija, koja je nosila veliki rizik od mogućih infekcija i drugih komplikacija, trajala je devet sati. Uradili smo resekciju tumora veličine 10 puta 12 centimetara, skoro potpunu amputaciju jezika, uklonili limfne čvorove vrata obostrano, a zatim rekonstruisali taj ogromni defekt složenim režnjem grudnog mišića. Za ovaj zahvat bili su potrebni izuzetna stručnost, iskustvo i maksimalna preciznost, kako bi se sačuvali krvni sudovi i vitalne strukture glave i vrata".

Operacija je urađena u poslednjem trenutku, jer je organizam oslabio i bio na pragu kaheksije (gubitka masnog tkiva i skeletnih mišića).

"Bili smo svesni velikog rizika u koji se upuštamo, ali smo u dogovoru sa pacijentom rešili da pokušamo", ističe profesor Nikolić, koji dodaje da bi pacijentu bez operacije ostalo od tri do šest meseci života.

----------------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Povezano

Sve vesti