• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo koliko TONA ZLATA ima Srbija i GDE SE ČUVA

Izvor MONDO/Beta

Zlato kao deo deviznih rezervi Narodne banke Srbije (NBS) učestvuje sa 7,51 odsto u ukupnoj strukturi deviznih rezervi, rečeno je danas agenciji Beta u NBS.

Prema poslednjim podacima, količina zlata u deviznim rezervama iznosi 18,86 tona.

"Ono se u deviznim rezervama NBS nalazi u obliku zlatnih poluga, zlata na računima NBS u inostranstvu i kovanog zlata, kako je definisano i zakonom", objasnili su u NBS.

Svetski savet za zlato objavio je novu listu zemalja koje imaju najveće rezerve zlata, a Srbija zauzima 63. poziciju i zemlja je sa najvećom rezervom zlata na Balkanu.

NBS je navela da se najveći deo zlata u deviznim rezervama čuva u Srbiji, u trezoru NBS, i to više od 94 odsto, dok je ostatak zlata na računu zlata NBS u inostranstvu, odnosno u BIS-u u Bazelu.

"Što se tiče zlata koje se nalazi u trezoru NBS, napominjemo da NBS nema troškova čuvanja zlata, dok troškovi čuvanja zlata na računu NBS u inostranstvu, postoje, ali su zanemarljivi", navela je centralna banka.

Istaknuto je da je prodaje zlata bilo od početka decembra 2000. godine, a da NBS od 2005. godine nije prodavala zlato već je isključivo uvećavala njegovo učešće u deviznim rezervama i to kupujući zlato iz domaćih izvora, odnosno na domaćem tržištu.

"Posmatrano samo za poslednjih pet godina, NBS je povećala rezerve u zlatu za 4,51 tonu", navodi centralna banka.

NBS, kako dodaju, u skladu sa Zakonom o NBS, odlučuje o formiranju i korišćenju deviznih rezervi, kao i o upravljanju i raspolaganju tim rezervama, u skladu sa monetarnom i deviznom politikom.

"Deviznim rezervama NBS upravlja u skladu sa principima sigurnosti i likvidnosti. Devizne rezerve čine potraživanja NBS na njenim računima u inostranstvu, hartije od vrednosti, zlato, efektivni strani novac, specijalna prava vučenja i rezervna pozicija kod Međunarodnog monetarnog fonda", obašnjavaju u centralnoj banci.

Kako dodaju, učešće zlata u rezervama omogućava smanjenje rizika i očuvanje vrednosti investicija i na ovaj oblik aktive je teže uticati kroz politike kamatnih stopa različitih monetarnih vlasti.

"Istorijski posmatrano, zlato je predstavljalo sredstvo tezauracije, odnosno sigurnu luku za očuvanje vrednosti aktive (safe haven statusa). Takođe, služi kao oblik zaštite od inflacije na duži rok. Pored toga, niska korelacija zlata sa tradicionalnim oblicima aktive u kojima se drže devizne rezerve, a naročito sa rezervnim valutama poput dolara, čini ovaj plemeniti metal korisnim oblikom ulaganja deviznih rezervi u svrhu diversifikacije portfelja i smanjenje rizika", navode u NBS.

Ukazano je da taj plemeniti metal služi kao garancija poverenja u centralnu banku, naročito u vremenu nesigurnosti.

-------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store!PREUZMITE JE!

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Baki

Da nam princ vrati imali bi duplo.

Laki

A, koliko bismo još imali da kralj nije ukrao pun avion 41.? I posle kao oni imaju neku imovinu, i da im se to vrati...

Mozak

Srbija ima zlato i cuva ga u inostranstvu...hahaha,da umres od smeha.

special image