"Zatvori to da ne vetri. Dok ti oceniš miris, ode u vazduh 50 evra!", rekao mi je kolega dok sam "njuškala" najskuplji konjak na svetu.
Vec na prvi pogled mi je bilo jasno da se radi o necem luksuznom - flaše su od vrhunskog kristala, položene u drvenim kutijama, a sve to na kolicima od mesinga koje je do mene dogurao konobar u belim rukavicama.
"Želim da vam predstavim dva najeksluzivnija konjaka na svetu. Rec je o konjacima - 'Richard Hennessy' i 'Remy Martin Louis XIII Grande Champagne'. U tim picima deo je star 100 godina, a naš hotel ima ekskluzivnu mogucnost da ih ponudi svojim gostima", rekao mi je, vidno ponosan, glavni somelijer hotela"Alhambra" u Malom Lošinju, Kristijan Merkaš.
Objasnio mi je da svaka ta flaša košta više od 3.000 evra, a jedna caša (od 0.3 dl ili 3 cl) je 250 evra!
Pa, ko to narucuje?!
"Baš smo sinoc imali gosta koji je vecerao sa svojom suprugom. Tokom obroka su pili vina, a gospodin, Austrijanac ili Nemac, ne znam tacno, nakon što je završio, narucio je cašicu 'Ricarda', kao najbolju mogucu završnicu dobrog obroka".
Dakle, to jedno pice ga je koštalo skoro kao cela vecera za njih dvoje?
"Da. Ali, ocigledno da za neke ljude pravo uživanje nema cenu, narocito kad znaju da ove konjake ne mogu svuda da piju. Naime,proizvodac više nema dovoljne kolicine baznog konjaka koji bi zadovoljio komercijalnu potražnju, tako da su rešili da ova pica više ne prodaju hotelima i restoranima, vec samo privatnim licima. Zato je naš hotel jedan od retkih gde možete da uživate u ovim najekskluzivnijim picima na svetu".
Sve je to u redu, pomislih u sebi, ali mi i dalje nije jasno da neko za dva, tri gutljaja iskešira srpski minimalac!?
Ko su ti ljudi, cime se bave?
"To su veoma bogati ljudi, naravno, i bave se raznim poslovima, od bankarstva, nafte, zlata... nema pravila. Prošle godine smo imali grupu Engleza, njih 17, koji su došli svojim brzim automobilima, od kojih svaki košta najmanje 250.000 evra: meklareni, lamborginiji, ferariji... Vozili su se od Engleske do Lošinja, uz pauze, a pratila ih je pomocna ekipa u kombijima, oni su prevozili njihove stvari. Mi smo im bili finalna stanica, tako da su kod nas imali gala veceru, a potom su svi do jednog popili po cašu konjaka".
Da li su se napili?
"Vecina jeste, jer su prvo pili naša vina, a potom konjak. Samo, to njima nije problem, jer su se kuci vratili avionom, a automobile su im dovezli kamioni".
Kada se piju ova pica - pre ili posle jela, i da li su više za muškarce ili za žene?
"Piju ga podjednako i muškarci i žene, posle jela, uz cigaru na primer. Mirisno je, aromaticno, ima 40 odsto alkohola i to se oseti, na svaki nacin. Ma, takvo je da zove na još! Ali, moraš da podigneš kredit u banci!".
Za koje vreme se potroši jedna flaša?
"Ovu otvorenu smo nabavili prošle godine, a otišlo je više od pola boce, ali treba da imate na umu da je naš hotel sezonski i da ne radimo tokom cele godine".
I dok sam ja "njuškala" grlic pokušavajuci da recima definišem miris, moj kolega iz Sarajeva mi je doviknuo:
"Zatvori to da ne vetri. Dok ti oceniš, ode 50 evra u vazduh!".
Istina.