Mali genije: Ima sedam godina i 18 pehara (FOTO)

Andrej Ljepić je učenik prvog razreda, ali za razliku od većine vršnjaka, može da se pohvali titulom državnog prvaka, i to dvostrukog. Uspešno trenira košarku, odličan je učenik.

11
A- A A+

Ovaj mladi genije iz Novog Sada je na nedavno održanom državnom prvenstvu u šahu u Kragujevcu, osvojio prvo mesto u redovnom i ubrzanom šahu u kategoriji do osam godina. Time se plasirao na evropsko takmičenje u Rumuniji koje će biti u septembru, a sprema se i za svetsko u Brazilu koje će biti održano u avgustu.

”Andrej je u Kragujevcu imao sedam pobeda i dva remija. Presrećni smo zbog njegovog uspeha, ali se već brinemo kako ćemo to finansirati. Za Rumuniju i nije problem, ali za svetsko nam je već drama, jer ćemo suprug ili ja morati sa njim. Samo za avionske karte će nam trebati 3.600 evra, a gde je kotizacija. Smeštaj jeste besplatan, ali...” kaže za MONDO Mirjana Ljepić, majka ovog talentovanog klinca koji na polici u dnevnoj sobi ima već 18 pehara.

ČUDO OD DETETA: Sa 11 godina osvaja svet (VIDEO)

Andrej je već počeo da vežba više. Sa svojim trenerom Goranom Kosanovićem se druži tri puta nedeljno i to već u sedam ujutru.

”Čas mu traje sat i po, ali za njega to uopšte ne predstavlja poteškoću niti opterećenje. Znate, mislim da je od velike važnosti i pristup njegovog trenera koji je sjajan pedagog. A i šah nije za svakoga, eto ja na primer , ne mogu da mu pridjem”, kaže kroz osmeh ponosna majka i dodaje da Andrej već ima preduslove da postane majstorski kandidat.

”On sa svojih nepunih osam godina već ima preduslove. Ima prvu kategoriju, što znači da ima svoj identifikacioni broj, ali mu treba još 200 bodova. E, za to je potrebno da ide na rejtingovane turnire, da putuje”, ističe Mirjana.


PRVA PARTIJA ŠAHA SA DEDOM


Prvi Andrejev susret sa ovom drevnom igrom bio je pre skoro tri godine . Tada je odigrao partiju šaha sa dedom. Bio je poražen, ali mu je, očigledno, to bio podstrek.

”Prvi put sam šah igrao sa dedom i učinilo mi se kao zanimljiva igra jer moraš da razmišljaš. Izgubio sam, ali sam želeo da naučim više o toj igri.”, kaže razdragano Andrej za MONDO.

”Andrejev talenat je prvi primetio kućni prijatelj Ljepića.

 "Velemajstor Siniša Dražić, naš prijatelj je uvideo nejgov talenat. Porodično smo često odlazili u našu vikendicu i tamo je Andrej igrao šah sa Sinišinim sinom koji je duplo stariji od Andreja. Siniša nam je predložio da ga upišemo u školicu šaha. Krenuo je sa pet godina. Sada trenira u dve škole”, ističe Mirjana.

Ukoliko Andrej ne posustane u pobedama, do kraja osnovne škole sve su šanse da postane velemajstor.

 Ovaj klinac igra šah jer se, kaže, oseća dobro dok igra, ali i kada pobedi.

"Meni je to super osećaj. Iznerviram se ponekad...kao u Kragujevcu kada je partija završena remijem. Ne znam šta se desilo, izgubio sam sliku u glavi" , pokušao je da nam objasni Andrej.

Zbog šaha ne zapostavlja ni druženja sa drugarima, igru sa mlađim bratom i sestrom, obaveze u školi...Trenira i košarku i to, kako kaže njegova majka, uspešno.

”Igra plejmejkera, trener ga stalno hvali. Mada mi potrenciramo da se fokusira na šah jer tu vidimo da može da ostavri potpuni uspeh”, ističe majka Mirjana.

Andrej kaže da mu je “košarka super”, ali da ipak "malo više" voli šah.

"Voleo bih da budem kao Magnus Karlsen, da budem svetski prvak u šahu" , iskren je ovaj mladi šahista.

I mi mu to od srca želimo...


-------------------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store!PREUZMITE JE!

Sve vesti