Istorijski let za Pariz: Kompletno ženska posada

Današnji let Er Srbije za Pariz je "istorijski": u avionu je kompletno ženska posada!

20
A- A A+

  Prvi put u istoriji srpskog civilnog vazduhoplovstva danas je sa aerodroma Nikola Tesla avionom Er Srbije uzletela kompletno ženska posada.

U kokpitu za komandama aviona Erbas A-320, na letu za Pariz u 17:05 sati, su kapetan Vesna Aleksić i kopilot Mirjana Stoiljković, dok će u kabinskoj posadi biti Mirjana Popović, Silvija Madić, Tanja Stanković i Elena Ljubojević.

Vesna Aleksić leti kao kapetan u Er Srbiji od 2014. godine, ali ovo je prvi put da će u avionu biti ženski kokpit.

Pogledajte fotografije:

"Izuzetno mi je drago što ću danas leteti sa Mirjanom i što pišemo istoriju Er Srbije", rekla je Vesna novinarima uoči leta.

Govoreći o tome kakve su reakcije putnika kada im se iz kabine obrati ženski glas, Vesna kaže da je u početku putnicima to bilo neobično, ali da su se već navikli pa su komentari uglavnom pozitivni.

Kaže da su i muškarci i žene bili pođednako iznenađeni kada čuju da žena upravlja avionom.

"Putnici su se već navikli, ima i onih koji često putuju sa nama i već nam iz kabinske posade prenose pozitivne komentare", rekla je Vesna.

Ona kaže da joj nije važno da li je kopilot muškarac ili žena jer su u Er Srbiji sve kolege profesionalc, sa kojima se dobro slaže i sarađuje, ali ipak ponavlja da se raduje letu sa koleginicom.

Izvor: Tanjug

Vesnu i Mirjanu već 25. maja očekuje novi zajednički let.

Vesna objašnjava da zbog velikog broja zaposlenih sistem planira i određuje ko će sa kim raditi, ali će njih dve već ovog meseca zajedno leteti dva puta.

Zajedničkom letu raduje se i kopilot Mirjana Stojikljović.

"Radujem se ovom danu, ponosna sam i srećna što letim sa Vesnom i što zajedno pišemo istoriju", rekla je Mirjana.

U Er Srbiji ima šest žena pilota, a pre samo četiri godine nije bilo nijedne.

Vesna i Mirjana su dve žene piloti koje lete na Erbasu dok još jedna njihova koleginica upravlja ATR-om, a još tri pilotiraju Boingom 737.

Mirjana Popović kaže da nema nikakve razlike između muške i ženske pilotske posade jer svi oni svoj posao rade najbolje što umeju.

Srećan put na letu za Pariz ženskoj posadi poželo je i generalni direktor Er Srbije Dane Kondić koji ih je ispratio na prvi zajednički let.

Vozi avion i IZGLEDA kao avion! (FOTO)

---------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti