Festival kulture Kosova u Beogradu

Autor:

Festival "Mirdita, dobar dan", tradicionalno godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu, biće održan od 31. maja do 3. juna.

Ideja festivala je da susreti predstavnika kulturnih i društvenih zajednica Srbije i Kosova iniciraju kontinuirane razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Posetioci će biti u prilici da upoznaju kulturnu scenu Kosova kroz pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerte i izložbe, a poseban deo festivala posvećen je održavanju debata o različitim temama koje su aktuelne za obe društvene zajednice.

Zvanično otvaranje festivala biće održano u Domu omladine 31. maja, kada će biti prikazan film "Šok" (Drug) u režiji Džejmija Donahjua, koji je nominovan za prestižnu nagradu Oskar u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma u 2015. godini.

Izvor: YouTube

Pored toga posetioci će uživati i u izložbi i plesnom nastupu "Revolt protiv nasilja" Fitore Beriše.

Drugi dan festivala počeće debatom "Kulturna saradnja i razmena između Kosova i Srbije", a zatim će biti prikazan igrani film "Zonjusha" (Gospođica) Genca Beriše.

U petak 2. juna posetioce očekuje promocija knjige "Želim da me čuju: knjiga sećanja sa pričama žena koje su preživele mučenje u poslednjem ratu na Kosovu".

Poslednji dan festivala počeće prikazivanjem filma "Albanke su naše sestre", koji je urađen u saradnji kosovskog BIRN-a, beogradskog foruma ZFD i Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine.

Festival zatvara muzički nastup Ode Haliti i Bljerte Kosove iz "Tandema".

Ulaz na sve događaje, kao i prethodnih godina, biće besplatan, saopštili su organizatori.

Sve vesti