Ambasador: Nemačka ne prihvata promene granica!

Autor:

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je da su opasne i nekorisne sve izjave čiji je cilj menjenje granica na Balkanu, kao i da Nemačka to ne prihvata.

9
A- A A+
balkan region srbija bosna bugarska makedonija albanija balkanci Foto: MONDO, Mario Milojević

"Nemačka to ne prihvata, to javno kažemo i to je pozicija i EU", rekao je Ditman odgovarajući na pitanje kako gleda na izjave albanskog premijera Edija Rame, kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika opštine Preševo Jonuza Muslijua o projektu "velike Albanije" , prenose "Večernje novosti" u današnjem izdanju.

"Važno je da se sve strane verbalno deeskaliraju. Sada je trenutak da se krene dalje i da se spuste tenzije", rekao je Ditman i dodao da snažno podržava stratešku odluku Srbije da postane članca EU.

Izrazio je nadu da će dijalog Beograda i Prištne uskoro nastaviti, kao i da će se govoriti o otvorenim pitanjima među kojima je formiranje Zajednice srpskih opština.

"Raduje me što je srpska strana veoma jasno izajvila da je opredeljena da se što pre nastavi dijalog o normalizaciji odnosa", naveo je on.

Skot: SAD protiv velike Albanije i promene granica

Ditman je kazao da pomirenje ostaje važan i značajan izazov u regionu, navodeći da je Srbija u tom pogledu pokrenula važne inicijative i da Nemačku vidi kao faktor stabilnosti.

Upitan da li Nemačka podržava otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, Ditman je kazao da se nada da će u junu biti otovrena dodatna poglavlja ukoliko budu ispunjeni uslovi za to.

Srbija se obraća UN zbog izjave Vokera!


"Važnije od otvaranja novih poglavlja je tranzicioni proces u Srbiji. Srbija sprovodi reforme za svoje dobro, a ne radi Brisela. Od posebnog značaja je napredak u oblasti vladavine prava, odnosno u poglavljiva 23 i 24, gde je EU zajedno sa Srbijom razradila akcione planove", rekao je Ditman.

Plan Vilijama Vokera za ujedinjenje Albanaca

--------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti