Vodimo vas na najveći brod koji je plovio Jadranom

Autor:

"Majestic Princess" je jedan od pet najvećih brodova na svetu. Bili smo u tom luksuznom hotelu na vodi i želimo sa vama da podelimo utiske...

Vodimo vas na najveći brod koji je plovio Jadranom Foto: MONDO/Mladen Stojović

U izboru mesta s kojih se pruža najlepši pogled na Boku, moralo bi da se razmisli i o onim "pozicijama” koje su poslednjih desetak godina na svojevrstan način počele da menjaju turistički identitet "Neveste Jadrana” -  kruzerima.

Naravno, atraktivnost pogleda na najepši zaliv sa kruzera u srazmeri je sa njegovom veličinom, a u tom smislu "Majestic Princess", najnoviji brod američke kompanije "Princess Cruises", pružao je minulih nedelja najbolji pogled na Boku sa vode. "Pružao" jer je jedan od najvećih putničkih brodova na svetu, i svakako najveći koji je ikad plovio crnogorskim akvatorijumom, u sredu poslednji put "spustio sidro" pred Kotorom.

Već sutra, ovaj ploveći grad hotel, otisnuće se do Barselone, a ubrzo nakon toga do Los Anđelesa odakle nastavlja put ka svojoj matičnoj luci Šangaju.

Kako smo već pisali o tehničkim fenomenima Mažestik Princes kruzera kojem je prva luka u koju je prošlog meseca, nakon isplovljavanja iz tršćanskog brodogradilišta, bila upravo kotorska, za ispraćaj ovog”lepotana” iz naših voda, spremili smo reportažu iz malo drugačijeg ugla. 

Poslednje uplovljavanje "Majestic Princess-a" u Boku, obeležila je kiša i  prilično hladno vreme za ovo doba godine, zbog čega nisu baš svih 3,5 hiljade putnika koji su se ukrcali na poslednje krstarenje ovog broda u Mediteranu, pohrilili ka kapijama drevnog Kotora. Na to je uticala i činjenica da "Veličanstvena princeza", zbog svojih gabarita (330 metara dugačak, širok 47 i visok 66 metara), ne može da pristane uz dok kotorske luke pa je brod bio usidren na oko kilometar od obale, a transport putnika (i gostiju), bio je organizovan tzv. tenderima (spasilački brodovi), koji mogu da prevezu i do 200 putnika.


Ovakav transport putnika u luke koje kruzer obilazi često se praktikuje i kada je prihvatni kapacitet mali, kao što je to  slučaj sa kotorskom, na čiji je dok u sredu bio privezan samo jedan veliki putnički brod, dok su dva kruzera stajala usidrena u zalivu.

Prvim tenderom koji se iz luke vraćao na "Majestic Princess", stigla je i malena medijska ekspedicija kojoj je posetu ponosu kompanije "Princess Cruises" organizovala vodeća agencija za krstarenja u regionu "Allegra".

Ulazak u brod odvija se na 4. deku (palubi, odnosno spratu broda), koji se nalazi u ravni s vodom. Bezbednosna procedura prilikom ulaska u brod ne razlikuje se od one koja se praktikuje na aerodromima, s tim što putnike i goste ovog broda već nakon prolaska kontrole očekuje prijatno iznenađenje dimenzijama hodnika, stepeništa i liftova.

Radi ilustracije, doživljaj tokom šetnje spratovima broda ne razlikuje se od onog koji imate u nekim luksuznijem hotelu, dok je glavni atrijum znatno veći od onog kojim se diče podgorički molovi od kojih je ovaj viši za 3-4 sprata. Uz važnu napomenu: Sadržaj "mola" na "Majestic Princess" spektakularan je spram onog koji nude naši tržni molovi...


S obzirom na to da će biti primadona među kruzerima u kineskom moru, sve oznake i signalizacija unutar "Majestic Princess" su i na kineskom jeziku.

Za upoznavanje unutrašnjosti ovog kruzera potrebno je više dana, naročito kada je reč o sadržajima koji se nude putnicima počev od velnes i spa centra, fitnes sala, sportskih terena… pa do više desetina restorana, kazina, bioskopa…

"Veličanstvena princeza" ima svoj TV studio (treba li reći da o sličnom TV kuće u Crnoj Gori mogu samo da sanjaju), teatar kapaciteta gotovo 1.000 mesta u koji, nažalost, nismo mogli da uđemo jer je tokom naše posete brodu bila u toku proba.

Čak ni molbe da se ušunjamo u teatar, i bez korišćenja foto aparata, nisu urodile plodom, zbog vojničkog poštovanja protokola koje se drži personal kruzera, ali i činjenice da smo tokom obilaska  jednog od najvećih brodova na svetu, skretali pažnju zbog dvometarskih gabarita, vlasnika agencije "Allegra" Mihaila Vukića (bivšeg košarkaša Mornara i više inostranih klubova) i njegovog za nekoliko santimetara visočijeg brata Aleksandra.


Poseta jednoj od "karaoke soba", naravno, nije nam bila uskraćena mada su članovi naše male medijske ekspedicije "odmarali glas" pa nije provereno kako funkcioniše "high tech" tehnologija koja je na usluzi svakom gostu broda koji rentira ovu prostoriju radi organizovanja raspevane žurke…


Najatraktivniji deo broda za putnike su, naravno, najviše palube na kojima se nalaze bazeni, otvoreni bioskop i prostori namenjeni isključivo za uživanje u pogledu. 

"Veličanstvena" je poznata i po svom "Movies Under the Stars", najvećem filmskom ekranu na moru, koji je smešten pored bazena. 

Glavni bazen, zbog specifičnih zahteva kineskog tržišta, ima nepokretan krov što inače nije praksa sa drugim kruzerima. Uprkos veličini broda, i na ovom dimenzije bazena nisu spektakularne jer i malo njihanje broda zatalasa vodu u bazenu pa bi prelivanje iz nekog sa velikim dimenzijama poremetilo doživljaj, recimo, prilikom večernjeg uživanja u otvorenom bioskopu čiji se mega ekran nalazi iznad  zone za kupanje.


Od ugođaja koji nudi bioskop sa bazenom na 69 metara iznad površine mora, možda upečatljiviji je samo onaj u zatvorenom prostoru u zadnjem delu broda, namenjenom za "kuliranje" uz spektakularan pogled sa 20. sprata iz ljuljajuće ležaljke…

Kada je reč o uživanju u pogledu, na najvišim spratovima broda moguće je doživeti i neke od kojih će vam se zavrteti u glavi bez obzira na to što se pružaju iz savršeno bezbedne pozicije u zatvorenom delu broda.


Kapetan, Tršćanin Dino Sagani potiče, inače, iz čuvene familije pomoraca sa Malog Lošinja. Njegov otac, deda i pradeda, kao i brojni dalji i bliži rođaci, bili su takođe zapovednici broda što govori da su u kompaniji "Princess Cruises" veoma pažljivo birali kome će poveriti jedan od najboljih, najvećih i najatraktivnijih putničkih brodova na planeti…

Majestic Princess - menagment Foto: MONDO/Mladen Stojović

Ovaj 680 miliona dolara vredan kruzer, težak je 143.700 bruto-tona i ima 1.780 kabina, u kojima se može smestiti 3.560 putnika i 1.346 članova posade!

Njegovo kinesko ime biće "Shèngshì Gōngzhǔ Hào"

---------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti