Izabrana najbolja knjiga za decu

Autor:

Važno je da se deci čita još u najranijem detinjstvu, ali je važno i koje knjige im se čitaju.

0
A- A A+

  Roman "Avram, Bogdan, vodu gaze" Vladislave Vojnović najbolji je u produkciji za decu u 2016. godini, odlučio je žiri portala "Detinjarije", koji je četvrti put organizovao anketu medu književnim kritičarima, piscima, dečjim bibliotekarima i izdavačima, o književnoj produkciji za decu u prošloj godini.

Visoke ocene dobili su i roman Vesne Aleksić "Ludvig van Mocart" u izdanju čačanske "Pčelice" i "Hoću kući!" Jasminke Petrović u izdanju "Odiseje", dok se od prevedenih izdanja ističu romani: 

- "Mi ostali samo živimo ovde" Patrika Neša

- Slamnata Koliba" Cao Vensjuena, oba u izdanju Kreativnog centra

Pročitajte: Zašto je važno deci čitati knjige

U anketi "Detinjarija" odgovorilo je 17 sagovornika, a među ocenama za pobednički roman (izdanje Službenog glasnika) navodi se i da je to:

"Originalno štivo o odrastanju, vrednosti detinjstva, porodice, odnosa, radosti oblikovanom iz pozicije šestogodišnje junakinje: u formi učenja azbuke, u ovom romanu se u humorističkom diskursu pripoveda o njenim neveselim okolnostima odrastanja, ali i o njihovom prevazilaženju okupljanjem rasute porodice".

Knjiga "Ludvig van Mocart" okarakterisan je kao "originalno osmišljena i napisana priča o životima, karijerama i jedinom susretu dva muzička genija Mocarta i Betovena", a nova knjiga Jasminke Petrovic je "duhovita priča o dečaku koji u potrazi za savršenom porodicom kreće u avanturu i posle mnoštva peripetija pronalazi sreću u maminom i tatinom naručju, u svojoj sobi, na svojoj planeti".

Pročitajte: Zašto deci treba čitati bajke

"Slamnata koliba", ocenjena kao najbolje delo stranog autora objavljeno u 2016, opisana je kao "realistična prača o detinjstvu u siromašnom kineskom selu polovinom dvadesetog veka prožeta setnim humorom koja po mnogo čemu odskače od naše standardne književne ponude".

Od knjiga domaćih autora zapaženi su još i naslovi: 

- "Šerpu svrbi testo" Gorana Novakova (Pčelica), za koju je jedan kritičar napisao da je to zbirka "kratkih humoristickih priča ili čak crtica, koje su prožete Novakovljevim specifičnim osećajem za smešno i za oživljavanje predmeta"

- "Karavan čudesa" Uroša Petrovića (Laguna), je "još jedan majstorski ispričan, uzbudljiv fantastičan roman iz pera afirmisanog autora".

- "Kad priča priču priča" Vesne Vidojević Gajović (Kreativni centar)

- "Mrnjavčevići" Dušana Pop Đurdeva (Pčelica)

Pročitajte: Šta vole deca u Srbiji

Od prevedenih dela pohvaljeni su i "Kockograd" Išvana Lakatoša (Odiseja), "Doktor Proktorova vremeplovna kada" Ju Nesbea (Odiseja) i "Francuska dadilja" Bjanke Picorno (Odiseja).

---------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Povezano

Sve vesti