Enver, Vera, Angelina... Oni su pobedili ulicu!

Autor:

Enver, Vera i Angelina samo su neka od romske dece u Beogradu koja redovno idu u školu, imaju zdravstvene knjižice i redovan topli obrok. Ovo je priča o njima i Svratištu za decu, kojem ponovo preti gašenje.

8
A- A A+

Pored njih prolazimo svakodnevno, ali ih često ne vidimo. Neka peru šoferšajbne, neka prose, a neka su, nažalost, utehu potražila u narkoticima. Gladna i bosa, umorna od ekstremnog siromaštva i života bez perspektive, često u neformalnim, nehigijenskim naseljima, mnoga od njih utočište su pronašla u beogradskom Svratištu za decu. Za većinu ove dece ono je jedini dom koji imaju i jedina šansa za srećniji život.

Petnaestogodišnji Enver, bistar i komunikativan dečak iz Zemuna, već sada zna da mu je obrazovanje ulaznica za bolju budućnost. Od prošle godine svakoga dana odlazi u Svratište na Novom Beogradu.

"Tamo je najbolje, to je kao druga kuća. Kada nemaš gde, onda ideš tamo", priča nam Enver, koji je u Svratištu napravio malu biblioteku jer mnogo voli da čita.

"Vratim se iz škole, uradim domaći, dođe nastavnik pa s njim učim programiranje, onda idem napolje i igram se, crtam. Subotom imamo jogu, a nedeljom sportski dan. Fudbal, naravno, više volim od joge", opisuje jedan svoj dan u Svratištu, u kom je, dodaje ponosno, popravio i dva računara.

"Želim da postanem programer kada porastem. I tada bih se vratio u Svratište. Kao volonter, da pomognem. Kao što sam ja ovde naučio mnogo toga, tako mogu i druga deca da nauče", kaže Enver.

Njegova drugarica Vera ima dest godina. U Svratište u Krfskoj dolazi od 2014. godine. Hvale je da je veoma vredna, što se vidi i po peticama u đačkoj knjižici. Ambiciozna je i radoznala, pa ne propušta nijednu radionicu.

"Idem na glumu i pevam u horu, ali više volim da glumim. Kada napunim 18 godina želim da otvorim sa drugaricama pet-šop", kaže Vera.

Angelina, koja uskoro puni 14 godina, u Svratištu se i kupa i jede, jer nema gde drugde. Život joj je, kaže, sada mnogo lepši.

"Sada je bolje, super je. Onako kako treba da bude".

Enver, Vera i Angelina troje su od 1024 dece koja su prošla kroz Svratište za deset godina, koliko ono postoji.

Sedam dana nedeljno deca sa margina društva mogu da dođu u Svratište da jedu, da se okupaju, ali i da učestvuju u kreativnim, edukativnim i sportskim aktivnostima. Sa njima svakodnevno rade vaspitači, pedagog, psiholog i socijalni radnik, a o njihovom zdravlju brine medicinska sestra.  Svi se trude da ih što bolje integrišu u društvo i da ih, pre svega, uključe u školski sistem.

"Svakodnevno smo u kontaktu sa školama, svakom detetu pristupamo individualno i pružamo mu pomoć i podršku tamo gde je najpotrebnije. Dete koje ide u školu dolazi pre ili posle nastave u Svratište, jede, okupa se, radi domaće zadatke, a posle toga učestvuje u ostalim aktivnostima. Škole sa kojima sarađujemo su veoma zainteresovane da pomognu da motivišu decu da ostanu u školskom sistemu, čak se nekada i roditelji organizuju pa pomažu kada deca treba da idu na rekreativnu nastavu, prikupljaju garderobu i slično", kaže za Mondo vaspitač Jelena Avramović.

Za deset godina postojanja Svratišta, kroz koje mesečno prođe 250 dece od pet do 15 godina, rezultati su očigledni.

"Kada smo počeli da radimo veliki broj te dece je bio pravno nevidljiv, sada 95 odsto dece ima ličnu dokumentaciju i u sistemu su. Veliki akcenat u našem radu se stavlja na njihovo uključivanje u obrazovni sistem, pa danas 85 odsto ove dece ide redovno u školu", kaže izvršni direktor Centra za integraciju mladih Marko Tošić.

I pored toga, Svratište se godinama bori da se održi, jer se finansira projektno. Strepnja da će morati da zaključaju vrata prisutna je i danas, jer novca, kažu, ima samo do kraja godine.

"Budućnost ove dece, koju smo uspeli da sklonimo i sačuvamo od ulice, zavisi od budućnosti Svratišta. Zahvaljujući Delegaciji EU u Srbiji, GIZ-u, Krugu donatora, individualnim kompanijama i pojedincima, imamo sredstva za pružanje usluga do kraja 2017. godine. Naša je nada da ćemo imati i podršku Grada Beograda i sredstva za rad i pružanje usluga dobiti iz budžeta", kaže Tošić.

Šef Odeljenja za pravosuđe, unutrašnje poslove i podršku civilnom društvu pri Delegaciji EU u Srbiji Nikolas Bizel je, povodom desetogodišnjice rada Svratišta, podsetio da su prava dece fundamentalna prava i naglasio da je potrebno da Vlada stvori institucionalni okvir za održivost takvih ustanova.

/Mihaela Šljukić Bandović/

----------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti